Colorado Planned Parenthood menembak saksi mata mengurung pintu dengan jadual untuk bertahan hidup

Seorang saksi kepada penembakan di sebuah klinik Parenthood di Colorado yang mana tiga orang meninggal dunia dan sembilan yang lain cedera semasa kebuntuan selama lima jam dengan polis menggambarkan bagaimana dia dan pesakit klinik lain membanting diri di dalam bilik untuk bertahan dalam serangan.

Saksi yang merancang menembak saksi: Saya mendengar tembakan bersenjata di polis

Nov.28.201503:27

LEBIH: 3 mati selepas serangan bersenjata Colorado Parenthood Merancang

Kentanya Craion berkata dia berada di dalam bilik berhampiran lobi klinik Colorado Springs ketika serangan hari Jumaat apabila dia mendengar orang menjerit, “Semua orang turun.” Dia kemudian mendengar tembakan tembakan dan melihat tembakan bersenjata terbuka.

“Saya menyaksikan dia menembak sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali sebelum saya benar-benar bertindak dan pergi untuk cuba melindungi diri saya,” kata Craion kepada Erica Hill hari ini..

Daniel Owen / AP

Craion berlari melalui klinik yang cuba pintu yang berbeza – semuanya terkunci. Akhirnya pintu dibuka ke bilik di mana Craion menemui dua orang lain.

“Saya dapat memberi amaran kepada mereka bahawa ada seorang lelaki bersenjata, kerana mereka tidak menyangka bahawa mereka sebenarnya seorang lelaki bersenjata,” kata Craion. “Dari sana kami meraih meja, kami meletakkannya di pintu, kami duduk di sana sehingga lima jam.”

BERKAITAN: Gunning Parenthood yang Dirancang Berikan Up Selepas Colorado Standoff Itu Kiri 3 Mati

Tanpa kunci di pintu, Craion dan dua yang lain, yang dikatakannya adalah pesakit, terpaksa menahan orang yang bersenjata adalah meja dan, jika diperlukan, kuasa mereka sendiri.

“Pada satu ketika, kami merancang apa yang akan kami lakukan sekiranya dia masuk ke dalam bilik,” kata Craion sambil menambah bahawa ketiga-tiga mereka memutuskan bahawa jika dia masuk, mereka akan mencuba dan mengatasinya, “hanya untuk keluar dari keadaan hidup. “

3 mati selepas serangan senjata api Colorado Planned Parenthood

Nov.28.201502:56

LEBIH: Kenapa ini Merancang Parenthood disasarkan?

Semasa menunggu selama lima jam, Craion berkata bahawa mereka cuba untuk menjaga satu sama lain tenang, yang merupakan tugas yang mencabar ketika di luar keganasan pintu dimainkan. Pada satu ketika, ketiga-tiga mereka mendengar sebagai polis dan orang-orang bersenjata itu sparred.

“Anda benar-benar dapat mendengar tembakan dan [pegawai polis] cuba mencari lelaki bersenjata ini dan lelaki bersenjata ini menembak kembali. Terdapat beberapa peluru yang masuk ke dalam bilik dan anda dapat melihat tembakan atau serbuk dari senjata sebenar,” jelas Craion.

Dawn Laguens: Mengapa orang mensasarkan sekolah, teater, dan pusat kesihatan?

Nov.28.201501:59

Tiada yang hilang atau cedera dalam penangkapan itu adalah kakitangan yang Dirancang Parenthood atau pesakit berkata Dawn Laguens, EVP dan Ketua Pegawai Eksekutif Persekutuan Pelan Induk Dirancang Amerika.

“Mereka semua selamat dan dipertanggungjawabkan,” Laguens memberitahu Craig Melvin TODAY hari Sabtu, sambil menambah bahawa Rancangan Parenthood tidak menyedari sebarang ancaman terhadap klinik itu. Protes berlaku secara tetap di luar, tetapi mereka “sentiasa baik-diatur,” kata Laguens.

BERKAITAN: Kenapa ini Merancang Parenthood yang disasarkan?

Pada masa ini, Rancangan Parenthood tidak mempunyai rancangan untuk menguatkuasakan keselamatan di premis klinik. Laguens mencadangkan bahawa tidak ada alasan untuk, kerana seberapa baik kakitangan yang Dirancang Parenthood dapat menguruskan serangan itu, dan hakikat bahawa tiada kakitangan atau pesakit yang dicederakan.

“Kami sangat yakin bahawa prosedur keselamatan yang kami mulakan telah berjalan dengan lancar dan kami sentiasa menjaga keamanan dengan sangat serius di Rancangan Parenthood, dan kami terbuka hari ini,” kata Laguens, yang juga mengucapkan terima kasih kepada “pegawai berani” dan mengatakan bahawa hati Merancang Parenthood keluar kepada mereka yang hilang dalam tragedi ini.

Bagi apa yang mendorong serangan itu, Laguens berkata dia tidak boleh membuat spekulasi. Rancangan Parenthood telah menjadi sasaran keganasan pada masa lalu, terutamanya kerana ia menawarkan pengguguran.

Kenapa Parenthood yang Dirancang ini disasarkan?

Nov.28.201502:40