Chris Hurst, teman lelaki wartawan muda terbunuh di udara, memenangi kerusi Virginia House

Satu bekas berita utama yang teman wanita wartawan ditembak mati di TV secara langsung dua tahun lalu telah memenangi kerusi di Dewan Perwakilan Virginia.

Demokrat Chris Hurst mengalahkan penyandang tiga kali pada hari Selasa untuk mendapatkan kerusi Daerah ke-12 di Rumah Virginia. Nya adalah salah seorang pemenang yang sangat marah di Virginia oleh Demokrat. Parti itu menikmati gelombang kemenangan yang dipimpin oleh kandidat gubernur Demokrat Ralph Northam, yang mengalahkan Republikan Ed Gillespie dalam perlombaan yang menyaksikan seluruh negara.

Chris Hurst
Demokrat Chris Hurst mengalahkan Republikan Joseph Yost untuk memenangi kerusi di Virginia House of Delegates pada pilihan raya Selasa.Heather Rousseau / The Roanoke Times melalui AP

Hurst, 30, mengumumkan pada hari Beast Harian awal tahun ini bahawa dia telah meletak jawatan dari tugasnya sebagai penunggang untuk stesen televisyen tempatan WDBJ supaya dia dapat berlari untuk berkhidmat. Dia berkata dia merancang untuk memperjuangkan sebab-sebab dia dan “cinta hidupnya,” kata teman wanitanya, Alison Parker, yang paling bernilai.

Kedua-duanya bergerak bersama-sama sejurus sebelum Parker, seorang wartawan WDBJ, ditembak mati dalam siaran langsung pada 26 Ogos 2015, di luar tapak pelancongan di barat daya Virginia. Bekas pekerja yang tidak puas hati di stesen berita menyerang Parker semasa wawancara pagi, membunuhnya dan jurugambar Adam Ward sebelum mengambil kehidupannya sendiri.

Chris Hurst returns to work
Chris Hurst dengan teman wanitanya, Alison Parker, seorang wartawan Virginia yang ditembak mati di TV secara langsung pada tahun 2015.@Chrishurstwdbj / Twitter

Hurst sering bercakap tentang pembunuhan Parker semasa dalam jejak kempen tetapi dia tidak membuat pistol mengawal fokus platformnya, walaupun dia disahkan oleh dua organisasi pencegahan keganasan pistol, Everytown untuk Keselamatan Gun dan Tindakan Permintaan Moms untuk Gun Sense di Amerika.

Sebaliknya, beliau juga memberi tumpuan kepada penjagaan kesihatan, pengembangan Medicaid, dan peningkatan pembiayaan untuk sekolah.

Hurst memenangi kerusi dengan 54 peratus undi. Republikan Joseph Yost, yang disokong oleh Persatuan Rifle Negara, menerima 46 peratus.

Berita utama hari ini: kemenangan Demokrat pada Hari Pemilihan, Trump di China

Nov.08.201701:36

Ibu bapa Parker menyatakan kegembiraan terhadap kemenangan dan kebanggaan dalam Hurst semasa menghadiri pesta menontonnya Selasa malam.

“Saya gembira,” kata ayahnya, Andy Parker, dalam ucapannya. “Saya tahu Alison bersama kami dan dia tersenyum.”