Bulan selepas kemalangan mendadak, pemain salji Kanada Mark McMorris memenangi pingat Olimpik

Sebelas bulan yang lalu, snowboarder Kanada Mark McMorris menghabiskan masa dua hari dalam koma yang disebabkan oleh perubatan dengan 17 patah tulang, paru-paru yang runtuh dan limpa yang pecah.

Itu ternyata hanya permulaan kisah comeback yang walaupun McMorris telah memanggil keajaiban.

McMorris, 24, berakhir pada hari Ahad dengan berdiri di podium di Pyeongchang, Korea Selatan, dengan pingat gangsa yang terletak di lehernya, dan penghargaan yang lebih besar untuk peluang yang ada di sana.

“Saya pasti mempunyai pemikiran bahawa ia tidak akan menjadi kenyataan,” McMorris memberitahu ESPN. “Saya mempunyai pandangan yang berbeza mengenai kehidupan sekarang, dan saya pasti sangat bersyukur, dan saya benar-benar bersyukur.”

McMorris memperoleh pingat Olimpik kedua kerjayanya dengan menamatkan perlumbaan ketiga dalam pertandingan slopestyle lelaki pada hari yang sejuk dan berangin. Dia mengambil gangsa dalam acara yang sama pada Sukan Musim Sejuk di Sochi pada tahun 2014.

Hanya sebelas bulan yang lalu, Sukan Olimpik seolah-olah seperti tembakan panjang setelah penduduk Saskatchewan hampir terbunuh dalam kemalangan yang ganas.

McMorris adalah luncur salji dengan rakan-rakan di kawasan pedalaman British Columbia pada bulan Mac apabila dia jatuh ke dalam pokok. Dia mengalami rahang patah, paru-paru kiri runtuh dan lengan kiri patah, antara lain kecederaan serius.

Dia menghabiskan beberapa bulan akan perlahan-lahan memulihkan dan bekerja kembali ke kesihatan yang baik.

“Saya tidak akan mengambil satu hari lagi di bumi ini,” tulisnya di Instagram pada bulan April.

McMorris adalah benar kepada perkataannya. Pada bulan November, beliau memenangi acara Big Air World Cup di Beijing. Sebulan kemudian, beliau memenangi gangsa di Winter X Games, yang mengetepikannya sebagai kegemaran pingat menuju Pyeongchang.

“Saya mungkin tidak boleh berada di sini,” McMorris memberitahu The Associated Press. “Saya perlu mencubit diri saya sedikit.”

Kemunculannya yang menakjubkan telah memberi inspirasi kepada negara asalnya, termasuk perdana menteri Justin Trudeau.

Pada hari Ahad, McMorris berada di tempat pertama sebelum akhirnya menamatkan saingan di belakang pemain veteran Max Parrot dan pemain Amerika Syarikat Red Gerard, 17, yang memenangi emas.

Ia mungkin tidak menjadi tempat teratas untuk McMorris, tetapi hanya berada di podium lebih daripada yang dia dapat membayangkan tahun lalu.

“Pada masa itu, saya harap ia tidak berlaku, tetapi kini sangat keren sehingga ramai orang telah mencapai dan berkata, ‘Anda telah membantu saya melalui bahagian ini dalam hidup saya’ atau memberi motivasi kepada saya atau apa sahaja yang mungkin, “katanya kepada ESPN.

Beliau menambah, “Mampu memberi inspirasi kepada orang lain adalah lebih baik daripada mana-mana pingat.”

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.