Buku Boy ‘Chocolate Bar’ menimbulkan $ 1 juta untuk membantu menyembuhkan penyakit rakan

Panggil persahabatan sejuta dolar ini.

Dylan Siegel mahu membantu mencari penawar untuk keadaan yang sangat jarang berlaku yang menjejaskan sahabatnya, Jonah Pournazarian. Jadi dua tahun lalu, ketika Dylan berusia 6 tahun, budak lelaki California itu menulis sebuah buku yang berasaskan kata-kata yang digunakannya dan Jonah untuk menggambarkan sesuatu yang mengagumkan sebagai persahabatan mereka: bar coklat.

Dengan bantuan ibu bapanya, Dylan menerbitkan dan menjual “Chocolate Bar” kepada pembaca di semua 50 negeri dan di hampir 60 negara. Pada hujung minggu, Dylan mencapai matlamatnya untuk projek itu apabila jualan buku untuk “Chocolate Bar” mendahului $ 1 juta.

Setiap sen yang dibangkitkan dari penjualan “Baris Chocolate” pergi terus ke makmal penyelidikan University of Florida yang bekerja untuk mencari penawar bagi Jonah dan gangguan hati yang jarang berlaku, penyakit simpanan glikogen jenis 1B.

Dylan with the book he wrote to help raise research money for his friend, Jonah.
Dylan dengan buku yang dia tulis untuk membantu meningkatkan wang penyelidikan untuk kawannya, Yunus.Hari ini

“Kami dihargai oleh kasih sayang, kemurahan hati dan sokongan melalui perjalanan yang luar biasa ini dan terima kasih dari kedalaman hati kita yang terhuyung-huyung,” kata ibu bapa lelaki itu dalam e-mel yang dikirim Selasa kepada rakan-rakan dan orang-orang yang membeli buku $ 20 atau membuat sumbangan. 

“Kepercayaan dan kepercayaan anda dalam cerita Dylan dan Yunus telah menjadi penghormatan yang berpindah kepada hakikat bahawa sesiapa sahaja di mana-mana boleh membuat kesan yang positif dan berkekalan di dunia kita.”

Coklat Bar
Hari ini

Hanya satu daripada sejuta orang yang mengalami keadaan Jonah, kata bapanya, Rabin Pournazarian. Penyakit ini menjadikannya sangat sukar untuk memproses glukosa dan memerlukan Jonah untuk menjalani rejimen yang ketat di mana ia mesti memakan campuran tepung jagung khas setiap tiga jam. Satu makanan yang tidak dijawab boleh menyebabkan sawan dan juga kematian.

Dylan and Jacob
Hari ini

Kedua-dua kanak-kanak lelaki, sekarang 8 dan 9, terus menjadi sahabat dan menantikan hari ketika Jonah benar-benar dapat makan salah satu batang coklat yang telah datang untuk membantu.  

Penggred ke-3 menimbulkan lebih daripada $ 800,000 untuk penyakit jarang dengan buku ‘Chocolate Bar’

Okt.25.201402:04

Sementara itu, ibu bapa Jonah bersyukur kerana anaknya mempunyai teman yang setia. 

“Ia hanya menunjukkan bahawa sesiapa sahaja di dunia ini boleh membuat kesan yang mendalam,” kata Pournazarian kepada HARI INI pada bulan Oktober. “Ia mengubah kehidupan kita, yang mengubah hidupnya. Dan ia mengubah kehidupan keluarga yang begitu banyak kerana apa yang dilakukan seorang kanak-kanak berumur 6 tahun. “

Ikuti penulis TODAY.com Eun Kyung Kim di Twitter.