Bolehkah aplikasi telefon Breathalyzer memberitahu anda sama ada anda mabuk secara sah?

Semakin ramai orang membeli peranti mudah alih untuk menguji paras alkohol darah. Mereka cukup kecil untuk dimuatkan dalam poket anda, dan berpatutan, dengan kos sebanyak $ 50. Dan mereka mudah digunakan: Hanya pasang mereka ke telefon pintar anda dan pukulan untuk melihat kandungan alkohol darah anda di tempat.

Syarikat mengatakan aplikasi ini akan membantu anda membuat keputusan pintar. Tetapi polis mengatakan mereka boleh tidak boleh dipercayai, dan, dalam beberapa kes, boleh menyebabkan memandu mabuk.

Untuk mengukur bagaimana tiga aplikasi seperti – Breathometer, Alcohoot dan BACtrack Mobile – berbanding dengan polis rasmi Breathalyzers, pasukan Rossen Reports mengadakan eksperimen sosial: barbeku musim panas dan pesta koktail.

Bersama dengan tetamu datang Polis Negeri New Jersey, bersenjata dengan Breathalyzer rasmi yang mereka gunakan untuk menangkap orang di jalan yang mempunyai kandungan alkohol darah di atas had undang-undang untuk orang dewasa .08 peratus.

Mempunyai idea untuk Laporan Rossen? Email kami.

Pada sebelah petang, seorang tetamu bernama LouAnn mempunyai enam minuman. The Breathalyzer polis menunjukkan dia mabuk dan akan ditangkap jika dia memandu: membaca .175, lebih daripada dua kali ganda had undang-undang. “Saya boleh merasakan bahawa saya adalah risiko yang pasti,” kata LouAnn.

Tetapi itu bukan apa yang dikatakan Breathometer; bahkan tidak dekat. Aplikasi itu berkata LouAnn meniup .06, meletakkannya di bawah had undang-undang untuk memandu. Malah LouAnn terkejut dengan keputusannya. “Adakah terdapat aplikasi yang mengatakan itu [BS]?” dia bertanya.

Keputusan dari aplikasi Alchohoot adalah berbeza: Ia mempunyai LouAnn pada .16, dua kali ganda batas undang-undang. “Saya rasa saya bersetuju,” kata LouAnn.

Aplikasi ketiga, Mobile BACtrack, mengatakan bahawa dia lebih mabuk daripada: .21, melalui batas undang-undang, yang tertinggi dari ketiga-tiga mereka. Ketiga aplikasi itu berada di atas peta.

Laporan Rossen: Adakah aplikasi telefon Breathalyzer tepat?

Ogos.14.201405:00

Para hadirin parti terkejut. “Saya tidak tahu bagaimana anda mempercayai apa-apa jika anda tidak boleh mempercayai,” kata seorang peserta yang bernama Tali.

“Saya sangat terkejut kerana mereka sangat berbeza,” kata Jeremy, pihak yang lain. “Ia tidak masuk akal.”

The Breathalyzer polis mendapati semua pihak yang telah minum minuman melebihi had: diminum secara sah. Bacaan dari semua empat peranti:

LouAnn: Breathometer 0.06, Alcohoot 0.162, BACtrack 0.21, polis 0.175

Jeremy: Breathometer 0.05, Alcohoot 0.107, BACtrack 0.143, polis 0.119

Tali: Breathometer 0.07, Alcohoot 0.078, BACtrack 0.1, polis 0.08

Nombor-nombor Alcohoot yang paling dekat dengan Breathalyzer polis. Syarikat itu memanggil keputusan “mengesankan” dan “konsisten” dengan bacaan polis.

Nombor BACTrack terlalu tinggi. Syarikat itu memberitahu NBC News hasilnya mempamerkan “margin kesilapan kecil” dan mereka “sesat di sisi berhati-hati dan keselamatan untuk pengguna.”

Keputusan Breathometer terlalu rendah, menunjukkan semua peminum yang menyertai percubaan sosial di bawah had. Syarikat itu berkata ia “terkejut” oleh hasilnya, dan berkata: “Breathometer akan melepaskan Breathalyzer semua-baru musim gugur ini – memberi tumpuan kepada ketepatan penguatkuasaan undang-undang.”

“Terus terang, ia mengesahkan syak wasangka saya,” kata Mike Halfacre, pengarah Bahagian Kawalan Minuman Alkohol (ABC) di New Jersey, ketika mengulas hasilnya. “Perkara-perkara ini bukan sains, mereka adalah parti nikmat, tidak boleh dipercayai, mereka boleh meletakkan orang di jalan apabila mereka berada di atas batas.”

“Mereka perlu tepat,” kata LouAnn. “Ada terlalu banyak yang dipertaruhkan.” (Semua peserta dalam percubaan sosial dihantar ke rumah dengan perkhidmatan kereta.)

Syarikat mengatakan anda tidak boleh menggunakan aplikasi ini untuk membuat keputusan mengenai sama ada anda harus memandu: Amaran-amaran tersebut berada di dalam pembungkusan dan dalam aplikasinya sendiri.

Tetapi polis risau bahawa itulah sebabnya mengapa pelanggan akan membelinya: untuk melihat sama ada mereka OK untuk memandu. Mereka mengatakan nasihat terbaik adalah: Jika anda fikir anda memerlukan ujian alkohol darah, anda sepatutnya tahu jawapannya – anda tidak perlu memandu, tempoh.

Kenyataan kepada NBC News dari Breathometer:

“Terima kasih sekali lagi untuk memberi peluang kepada anda untuk menjawab keputusan ujian anda.  

Kami terkejut dengan beberapa hasil daripada ujian yang anda lakukan. Breathometer asli direka untuk membantu pelanggan dan rakan-rakan mereka dengan pandangan dan kesedaran yang berpatutan apabila meminum alkohol – serta sumber yang berguna untuk membuat keputusan termaklum jika alkohol telah dikesan. Faktor bentuk yang boleh dibahagikan kepada Breathometer asal memerlukan pengguna untuk mengenali halaju yang betul dan jarak sampel nafas untuk mendapatkan hasil yang konsisten dan tepat. 

Breathometer akan melepaskan nafas baru semua kejatuhan ini – memberi tumpuan kepada ketepatan penguatkuasaan undang-undang dan ciri-ciri yang dipertingkatkan bagi mereka yang mencari tahap fungsi tersebut. Tiada apa-apa yang pernah menggantikan penghakiman yang baik dan tidak lama sekiranya anda minum dan memandu.  

Yang ikhlas,
Pasukan Breathometer. “

Kenyataan kepada NBC News dari Alcohoot:

“Alcohoot telah dicipta untuk membantu mengurangkan bilangan pemandu terjejas di jalan raya dengan menyediakan orang dengan maklumat untuk membolehkan mereka membuat keputusan lebih bijak mengenai sama ada untuk memandu ketika mereka telah minum.  

Keputusan percubaan tidak rasmi Hari Ini sangat positif dan varians dalam bacaannya agak kecil. Penyimpangan dalam keputusan adalah perkara biasa dan juga dibenarkan oleh spesifikasi yang ditetapkan oleh Lebuhraya Kebangsaan dan Pentadbiran Keselamatan Lalu lintas walaupun dengan breathalyzers yang benar. Di sini prestasi Alcohoot mengesankan, menyampaikan hasil yang selaras dengan keputusan Polis Negeri New Jersey – subjek ujian melebihi batas undang-undang dan jika mereka telah dibenarkan memandu akan membahayakan nyawa dan kehidupan orang lain.

Alcohoot menggunakan sensor sel bahan api yang sama dan teknologi menangkap nafas yang digunakan dalam breathalyzers gred penguatkuasaan undang-undang. Ramai breathalyzers lain menggunakan sensor semikonduktor kelas rendah yang profesional tidak mengesahkan dan memberi amaran terhadap kerana mereka menghasilkan pelbagai hasil dan selalunya akan mengesan bahan selain alkohol yang menghasilkan positif palsu.

Dengan memanfaatkan teknologi ini, Alcohoot memberikan maklumat yang tepat dan tepat untuk membantu orang membuat keputusan mengenai sama ada atau tidak untuk mendapatkan di belakang roda walaupun ia bukan breathalyzer. Alcohoot sebenarnya boleh membantu mengelakkan pemanduan terjejas kerana ia boleh diakses untuk pengguna, kos kurang daripada $ 100 dan mudah digunakan. Peranti yang digunakan oleh polis tidak tersedia kepada orang ramai, kos dari $ 800 hingga $ 5,000 dan memerlukan latihan khas untuk digunakan.

Memandangkan keputusan ini, reaksi Jurucakap Kawalan Minuman Alkohol NJ itu mengejutkan. Kami menjangka agensi-agensi kerajaan mengesahkan dan menyokong alat yang menghasilkan tahap prestasi dan meningkatkan keselamatan di jalan raya kami.

Alcohoot jauh dari pertolongan parti … menggunakannya mungkin menjadi kebaikan terbesar yang dapat dilakukan pemandu untuk diri mereka sendiri dan orang lain di jalan raya. “

Kenyataan kepada NBC News dari BACtrack:

“Sangat bagus untuk melihat TODAY Show menyerlahkan topik penggunaan alkohol.  

Apabila anda menganggap perbezaan antara hasil polis dan keputusan BACtrack Mobile, ia sebenarnya mempamerkan margin kesalahan yang kecil, terutamanya apabila mempertimbangkan perbezaan kos yang besar: $ 5,000 + untuk model polis, $ 129 untuk BACtrack.

Dalam kes tidak, keputusan BACtrack lebih rendah daripada model polis; keputusan BACtrack semuanya tersilap di sisi hati-hati dan keselamatan bagi pengguna.  

Pembungkusan, manual dan aplikasinya BACtrack rapat dengan kedudukan wakil ABC – pengguna tidak boleh bergantung pada keputusan ini untuk menentukan keupayaan mereka untuk mengendalikan kenderaan bermotor dengan selamat.  

BACtrack dengan bangga menawarkan cara yang berpatutan bagi pengguna untuk menganggarkan tahap alkohol mereka. “

Untuk mencadangkan topik untuk edisi masa depan Laporan Rossen, e-mel kepada kami.

Loading...