Bintang ‘Superman’ Reeve mati pada usia 52 tahun

Christopher Reeve, yang dipahat, mengetatkan “Superman” seluloid yang menjadi satu lagi pahlawan sebagai daya untuk penyelidikan saraf spina selepas kemalangan menunggang kuda yang dahsyat, telah meninggal pada 52.

Reeve, sebuah kuadriplegic selama sembilan tahun terakhir dalam hidupnya yang bersumpah bahawa dia akan berjalan satu hari lagi, meninggal dunia hari Ahad dari komplikasi dari jangkitan yang disebabkan oleh penyakit menular.

Isterinya, pelakon Dana Reeve, mengeluarkan kenyataan mengucapkan terima kasih kepada “berjuta-juta peminat dari seluruh dunia yang telah menyokong dan menyayangi suami saya selama ini.” Ibunya, Barbara Johnson, memberitahu rancangan TV bersindiket “The Insider”: “Saya ‘Saya gembira kerana dia bebas dari semua tiub itu.’

“Dunia telah kehilangan aktivis dan artis yang hebat, dan inspirasi untuk orang di seluruh dunia. Saya telah kehilangan kawan hebat, “kata pelakon dan pelawak Robin Williams.

Setelah memenangi kemasyhuran di seluruh dunia sebagai Superman dalam empat filem dari tahun 1978 hingga 1987 dan berjuang untuk “melarikan diri dari tanjung” dengan peranan kemudian, Reeve tiba-tiba menjadi wajah kecederaan saraf tunjang setelah kemalangan menunggang Mei 1995.

Kecederaan itu meninggalkannya tanpa menggunakan tangan atau kakinya; dia tidak dapat bernafas tanpa ventilator. Dia masih berhadapan dengan kengerian kecederaannya enam bulan kemudian apabila dia memutuskan bagaimana dia akan menghabiskan sepanjang hidupnya.

“Tidak ada yang mengatakan secara khusus, ‘Anda boleh mengetuai pertuduhan pada gangguan saraf tunjang,’ tetapi mendengar dari orang-orang tertentu membantu saya merumuskan idea itu,” ‘Reeve menulis dalam memoirnya 1998, “Still Me.” “Saya mempunyai peluang sekarang untuk memahami kemalangan ini. Saya percaya bahawa ia adalah apa yang anda lakukan selepas bencana yang boleh memberi makna. “

Beliau menggunakan kemasyhuran Hollywood untuk memenangi perhatian dan pendanaan untuk kajian saintifik tentang ketidakupayaan seperti beliau dan untuk melobi larangan lebih longgar mengenai penyelidikan sel stem.

“Saya menganggap diri saya seorang jurucakap bagi orang yang tidak boleh memanggil presiden atau senator atau bersaksi sebelum Kongres,” kata Reeve dalam wawancara 1998 dengan The Associated Press.

Jurucakap Yayasan Paralysis Christopher Reeve, Maggie Goldberg, berkata: “Christopher mengambil selebritinya dan menjadikannya warisan.”

Warisan yang berkekalan

“Saya hanya minta maaf kerana dia tidak akan lagi mendapat faedah daripadanya,” kata Henry Steifel, 39, dari New York City, yang mengalami quadriplegic sejak kemalangan kereta di 17. “Dia tidak berada di sana hanya untuk memberi pinjaman nama; dia ada di sana untuk memimpin, melangkah keluar dan mencabar dogma yang diterima pada masa bahawa ubat lumpuh tidak dapat dicapai. “

Pada tahun 2000, Reeve mendapat keupayaan untuk menggerakkan jari telunjuknya, dan rejimen latihan khusus membuat kaki dan lengannya lebih kuat. Rangsangan elektrik otot yang berulang kali memberikan sensasi sporadis di bahagian lain tubuhnya.

Dia berjalan sekali – dalam iklan TV, ditetapkan pada masa akan datang, ditunjukkan semasa Super Bowl 2000. Ada yang tertipu dengan kesan khas ke dalam pemikiran Reeve telah sembuh. Reeve menegaskan adegan itu adalah “sesuatu yang sebenarnya boleh berlaku.”

Walau bagaimanapun, dia mungkin tahu bahawa matlamatnya yang dinyatakan telah berjalan memudarinya. Dalam isu semasa Reader’s Digest, beliau berkata, “Saya mula melawan masalah penuaan serta lumpuh jangka panjang.”

Reeve, yang lahir di New York City pada tahun 1952, mendarat di sinetron “Love of Life” pada tahun 1974. Peranan Broadway pertamanya adalah sebagai cucu Katharine Hepburn dalam “A Matter of Gravity,” dan peranan filem pertamanya adalah 1978 filem bawah tanah “Gray Lady Down.”

Kemudian datang “Superman,” kemasyhuran dan kekayaan.

Selepas sekuel, Reeve 6-kaki-4 memainkan seorang veteran Vietnam yang lumpuh di “Kelima Julai” di Broadway, seorang pengembara masa cinta dalam filem “Somewhere in Time,” dan seorang penulis drama yang bercita-cita dalam thriller “Deathtrap.”

Pada tahun 1993, dia muncul bersama Anthony Hopkins dan Emma Thompson dalam pujian yang memuji “The Remains of the Day.”

“Saya merasakan peluang terbaik dalam kerjaya saya masih ada,” tulis Reeve.

Pemikiran ringkas bunuh diri

Tetapi kemudian datang kemalangan itu di Culpeper, Va. Dia menganggap bunuh diri, dia menulis, tetapi isterinya memberitahunya: “Saya akan bersama kamu untuk jangka panjang, tidak peduli apa. Anda masih awak. Dan saya sayang kamu. “

Tiga tahun kemudian, beliau berkata dia tidak “memikirkan” mengenai kehidupannya yang aktif sekali.

“Pada hari yang cerah, saya akan melihat angin di pokok-pokok dan menyedari hari yang hebat itu akan berlayar di Maine,” katanya kepada AP ketika dia melihat keluar jendela rumahnya. “Atau saya melihat awan bengkak dan berfikir, ‘Saya suka meluncur semula.’ Dan kadang-kadang saya akan mengatakannya kepada seseorang yang berdekatan. … Dan kemudian saya akan melepaskannya. “

Reeve telah mengarahkan dan mengembalikannya untuk bertindak dalam pengeluaran “Rear Window” pada tahun 1998, kemas kini thriller Hitchcock. Beliau memenangi anugerah Pelakon Skrin Pelakon untuk pelakon terbaik dalam filem TV atau miniseri.

Baru-baru ini, Reeve kembali ke kisah komik yang menjadikannya terkenal. Beliau membuat beberapa penampilan tetamu pada siri WB “Smallville” sebagai Dr. Swann, seorang saintis yang memberikan pandangan remaja Clark Kent ke masa depannya sebagai Superman.

Selain isterinya, Reeve terselamat oleh anak lelaki mereka, Will, 12; dua anak dari hubungan dengan Gae Exton, Matthew, 25, dan Alexandra, 21; ibunya; bapanya, Franklin Reeve; dan abang, Benjamin Reeve.

Pelan pengebumian tidak lengkap. Yayasannya berkata terdapat rancangan untuk perkhidmatan keluarga kecil dan kemudian perhimpunan besar di New York City dalam beberapa minggu akan datang.