Bersara tidak perlu menganggur

Persaraan tidak perlu bermakna berjalan kaki dan jam berakhir di kerusi goyang. Akhir satu kerjaya boleh menjadi permulaan kerjaya yang memuaskan. Masa telah berubah, dan banyak orang yang tidak dapat melakukan apa-apa boleh menyedihkan. Sebagai Jeri Sedlar dan Rick Miners menulis dalam “Jangan Pensiun, Rewire,” mencari angin kedua anda hanya mengambil sedikit perancangan. Baca petikan.

Persaraan Flunking
Saya benci persaraan perkataan. Ayah saya bersara; Saya tidak akan bersara.-Nick, 50, CPA

Persaraan tradisional bukan untuk semua orang. Ambil, sebagai contoh, Dan dan Arlene, pasangan yang telah kita kenal selama bertahun-tahun dan bertemu sekarang. Dan mempunyai kerjaya yang sangat berjaya sebagai seorang peguam di New York City dan Arlene telah menjadi akauntan. Mereka telah bersara setahun sebelum ini. Mereka telah berpindah ke selatan Perancis, ke tempat yang indah yang mereka telah melawat empat percutian impian sebelum ini. Di Perancis, mereka merancang untuk menjalani visi sempurna persaraan mereka: muzium yang melangkah untuk melakukan beberapa lakaran dan lukisan, rakan-rakan yang berkunjung, memasak dengan herba dan bahan-bahan segar.

“Apa yang kamu lakukan di sini?” Kata saya. “Kami mendengar anda bersara ke Perancis.”

“Itu dahsyat,” kata Arlene.

“Bukan kita,” Dan bersetuju.

“Kami bersara,” kata mereka sambil tertawa.

“Apa maksud kamu?” Saya bertanya.

Arlene teringat seketika, mencari perkataan yang betul.

Kemudian matanya melebar. “Kami terlepas kehidupan kita!”

Kami bersara
“Kami bersara” membuat kami berhenti dan berfikir. Bagaimanakah dua orang pintar dengan segala cara di dunia mempunyai persaraan “flunked”? Di mana mereka telah salah? Kami hairan tentang perkara ini dan meminta Dan dan Arlene bercakap dengan kami lebih jauh.

Apabila kami bertemu dengan mereka, mereka menjelaskan bahawa kehidupan mereka telah berubah menjadi percutian yang tidak berkesudahan – gaya hidup yang mereka fikir akan tepat untuk mereka tetapi tidak. Mereka mengakui bahawa selama 20 bulan mereka telah menghabiskan di selatan Perancis, mereka banyak belajar tentang diri mereka sendiri dan apa yang membuat mereka centang.

Sebelum bersara, Dan dan Arlene sama-sama aktif dalam aktiviti komuniti dan dermawan. Mereka mempunyai keluarga berdekatan yang sering mereka lihat. Mereka mempunyai rutin tetap. Dan bermain raket dua kali seminggu dengan seorang sahabat lama. Arlene kerap mengambil cucu-cucunya pada acara istimewa, seperti melihat “The Nutcracker” pada Krismas.

Sudah tentu, mereka sedar sebelum mereka bersara bahawa mereka tidak lagi dapat melakukan perkara-perkara ini di Perancis, tetapi tidak pernah berlaku kepada mereka bahawa mereka akan merindui mereka begitu banyak.

Dan dan Arlene menyedari bahawa mereka telah melepaskan terlalu banyak apa yang mereka cintai.

Akhirnya, ia menyedari Dan dan Arlene bahawa mereka tidak perlu pergi ke selatan Perancis untuk mencari kepuasan pensiun. Ia berada di belakang rumah mereka sendiri. Apa yang mereka perlu lakukan untuk mengetahui ia tahu diri mereka lebih baik.

Petikan sebenar
Lee Iacocca juga berkata bahawa dia telah bersara. Dalam artikel majalah Fortune yang terkenal (24 Jun 1996), eksekutif Chrysler yang bersara memberi amaran, “Anda merancang segala-galanya dalam kehidupan, dan kemudian bumbung gua pada anda kerana anda belum melakukan cukup pemikiran tentang siapa anda dan apa yang anda patut lakukan dengan seluruh hidup anda. “

Persaraan tradisional telah ketinggalan zaman
Persaraan tradisional, dalam pengertian masa lapang sahaja, bukan untuk semua orang. Kerana cara-cara dunia telah berubah, dan atas sebab-sebab yang kita akan bincangkan lebih lanjut tentang kemudian dalam bab ini, persaraan tradisional bukan sesuatu yang anda harus terima tanpa berfikir dengan teliti. Persaraan secara tradisional bermakna pergi dari. Makna tradisional persaraan adalah acara tunggal – “penarikan” dari tenaga kerja ke masa lapang, bersantai, slaid ke akhir hayat. Kamus Webster mendefinisikan persaraan sebagai “penyingkiran atau pengeluaran dari pejabat atau perkhidmatan aktif; untuk mencari privasi atau pengasingan. “Perkataan retire berasal dari perkataan Perancis retirer, yang bermaksud” menarik diri, “yang berasal dari kata kerja Perancis, penyamar, yang bermaksud” menarik atau bertahan, “akar yang sama” martir “berasal dari. Tidak betul-betul memberi inspirasi!

Malah kata-kata yang berkaitan dengan persaraan tidak mencukupi.

“Semi-pensiun” tidak mencukupi (walaupun kita menggunakan istilah ini kerana tidak ada lagi alternatif lain). Istilah “isu tempat kerja pertengahan umur” benar-benar merindukan titik. “Gangguan kedua-kerjaya” terdengar seperti perubahan demi perubahan. “Persaraan awal” adalah eufemisme untuk eksekutif yang diberhentikan. “Un-retire” bunyi terlalu banyak seperti un-cola! Malah, subjek buku ini – bekerja bersara – akan dianggap sebagai oxymoron sehingga hanya beberapa tahun yang lalu. Satu artikel mengenai persaraan dalam majalah American Demographics mengatakan ini: “Kamus sering bermasalah dengan perubahan definisi nominal tradisional masyarakat, tetapi mungkin istilah ‘persaraan’ perlu bersara sama sekali.” Masyarakat telah berubah. Persaraan telah dicipta oleh Bismarck, canselor pertama Empayar Jerman, pada akhir abad kesembilan belas, ketika kebanyakan orang tidak hidup cukup lama untuk bimbang tentang apa yang akan mereka lakukan ketika mereka berhenti bekerja. Walaupun Keselamatan Sosial dimulakan di Amerika Syarikat pada tahun 1935, faedah bermula pada 65 tetapi purata jangka hayat adalah hanya 61!

Petikan sebenarJimmy Carter memanggil kekalahan presiden 1980 beliau persaraan sukarelanya. Apabila dia pulang ke Plains, Georgia, dia berusia 56 tahun. “Saya menyedari bahawa mengikut jadual jangka hayat, saya mempunyai 25 tahun untuk pergi. Apa yang akan saya lakukan dengan 25 tahun lagi? Saya berada di sebuah bandar kecil dengan 600 orang dan tiada peluang pekerjaan. “

Jangan bersara, REWIRE!Apabila kerja biasanya bermakna buruh fizikal yang keras, lelaki dan wanita telah haus ketika mereka mencapai usia 50-an dan 60-an, sehingga kebanyakan tidak membuat persaraan. Tetapi dalam era digital hari ini, lebih banyak orang menggunakan komputer dan telefon dan duduk di meja di pejabat berhawa dingin. Mesin canggih melakukan pengangkat berat. Idea perlu berehat pada hujung kerjaya anda kerana badan anda sudah haus secara fizikal dari hari-hari kerja serentak yang panjang tidak semestinya berlaku untuk kebanyakan orang seperti dulu.

Bersama idea persaraan datanglah andaian “bekerja” sehingga anda “bersara” dari “pekerjaan,” “kerjaya,” atau “kerja” sepenuh masa anda. Tetapi hari ini, perbezaan antara bekerja dan bersara adalah kabur. Umur persaraan mandatori telah tetapi dihapuskan, dan Kongres telah memansuhkan “ujian pendapatan” Jaminan Sosial untuk orang 65 atau lebih tua. Data kerajaan menunjukkan bahawa peratusan orang lebih daripada 65 orang yang berada dalam tenaga kerja telah meningkat sejak pertengahan tahun 1990-an, selepas beberapa dekad penurunan. Pada tahun 2001, ia adalah 12.8 peratus, lebih tinggi daripada mana-mana masa sejak tahun 1979. Peningkatan ini diterjemahkan kepada satu juta lebih ramai orang lebih daripada 65 dalam tenaga buruh pada tahun 2001 berbanding pada tahun 1985. Dua trend bercanggah berlaku di sini. Di satu pihak, ada sikap masyarakat yang terlalu ketinggalan zaman bahawa orang-orang “umur tertentu” harus bersara dan, sebaliknya, fakta menunjukkan bahawa orang-orang yang sama ini tetap aktif lebih lama dan lebih lama dalam tenaga kerja. Jelas, seseorang menyewa mereka!

Persaraan dikaitkan dengan idea lama yang lain tentang orang yang bersara. Orang yang bersara itu tidak boleh berguna. Bahawa mereka perlu berehat. Bahawa mereka mahu berehat. Dan mereka tidak dapat belajar kemahiran baru. Tidak ada yang lebih jauh dari kebenaran.

TekananPeralihan kepada persaraan adalah tekanan. Tekanan ini semakin buruk dengan tidak mempunyai rancangan. Pepatah lama, jika anda gagal untuk merancang, maka merancang untuk gagal adalah benar untuk persaraan seperti apa-apa lagi. Orang yang bersara, meninggalkan rangsangan di belakang, dan tidak menggantikannya menimbulkan tekanan untuk diri mereka sendiri. Meninggalkan kerja sepenuh masa adalah masa perubahan, kekaburan, dan kekurangan struktur. Lebih mudah mengetahui di mana anda pergi jika anda mula membuat peta jalan lebih awal. Dengan cara itu, anda boleh mengelakkan perasaan tidak terkawal, yang hanya membawa kepada tekanan yang lebih.

Guru pengurusan Peter Drucker dan Peter Senge akrab dengan masalah yang dihadapi ketika mereka bersara. Drucker berhujah bahawa ramai eksekutif hanya “tidak bersedia” untuk bersara. Pakar persaraan lain bersetuju. “Kami merancang kerjaya kami, tetapi kami tidak merancang persaraan kami,” kata Dr. Phyllis Moen, pengarah Institut Kerjaya Pekerjaan dan Keluarga Cornell di Cornell University, yang telah mempelajari peralihan persaraan pasangan. Kajian Dr. Moen membuktikan peralihan bergelora selepas kerja berhenti. Dia mendapati bahawa bagi banyak pasangan, dua tahun pertama selepas meninggalkan pekerjaan adalah tempoh perselisihan perkahwinan.

Dikutip dari “Jangan Bersara, Rewire” oleh Jeri Sedlar dan Rick Miners. Copyright © 2005 oleh Jeri Sedlar dan Rick Miners. Diterbitkan oleh Buku Doubleday, pembahagian Buku Alpha. Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian buku ini boleh digunakan atau diterbitkan tanpa kebenaran bertulis daripada penerbit.