Bernie Sanders: Kenapa saya mengambil masa saya mengesahkan Hillary Clinton

Selepas menunggu lebih daripada sebulan untuk menawarkan sokongan beliau terhadap saingan mantan Demokrat Hillary Clinton, Sen. Bernie Sanders telah mendedahkan mengapa dia mengambil masa yang lama untuk menawarkan sokongannya.

“Ini adalah persoalan membawa parti bersama-sama di sekitar agenda progresif,” kata Sanders kepada Matt Lauer dan Savannah Guthrie pada hari Rabu. “Apa yang berlaku sekarang ialah platform Demokratik sekarang menjadi platform paling progresif Demokrat Parti yang pernah ada, dan saya bangga dengan itu.

Bernie Sanders: Pemilihan Donald Trump akan menjadi ‘bencana’

Julai.13.201604:39

“Kami tidak mendapat semua yang kami mahukan, tetapi ia adalah platform yang progresif.”

Senator Vermont secara rasmi mengesahkan Clinton pada acara di Portsmouth, New Hampshire, pada hari Selasa.

Sanders berkata dalam ucapannya pada hari Selasa dia bercadang melakukan segala yang dia dapat untuk memastikan bekas setiausaha negara itu adalah presiden yang akan datang. Dia mengulangi ucapan tersebut pada hari Rabu.

“Saya mengesyaki bahawa saya akan bercakap di konvensyen (Demokratik), dan saya mengesyaki bahawa saya akan bepergian di seluruh negara ini (untuk menyokong Clinton),” kata Sanders.

Sanders juga membandingkan kempen Clinton untuk mengandaikan calon Republikan Donald Trump.

“Saya fikir pilihan raya Donald Trump sebagai presiden akan menjadi bencana bagi negara ini,” kata Sanders. “Ini adalah seorang lelaki yang tidak mempunyai, pada pandangan saya, perangai menjadi presiden Amerika Syarikat.”

Sanders menambah bahawa dia tidak pernah mengadakan perbincangan dengan Clinton mengenai potensi pasangannya atau kemungkinan masuknya dalam pentadbiran Clinton.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.

Loading...