Bekas presiden dan wanita pertama berpose untuk gambar jarang selepas pengebumian Barbara Bush

Penguburan mantan wanita pertama, Barbara Bush membawa bersama teman-temannya dan orang tersayang, tetapi juga mengumpulkan banyak generasi presiden A.S. dan isteri mereka.

Pencapaian itu menghasilkan foto yang memaparkan suami Bush, George H.W. Bush, bersama anak lelaki mereka, George W. Bush. Mereka disertai oleh dua bekas presiden, Bill Clinton dan Barack Obama.

Foto of former U.S. Presidents and first ladies posing with Melania Trump at Barbara Bush's funeral
Empat generasi Presiden A.S., bersama-sama dengan pasangan mereka, menimbulkan dengan wanita pertama semasa Melania Trump di pengebumian Barbara Bush Sabtu di Houston. Reuters

Presiden semasa Donald Trump, yang tidak menghadiri khidmat pengebumian di Houston, sebaliknya diwakili oleh isterinya, Melania Trump. Dia disertai oleh bekas wanita pertama Laura Bush, Hillary Clinton dan Michelle Obama.

Gambar itu diambil oleh Paul Morse, yang berkhidmat sebagai jurugambar Rumah Putih semasa Presiden George H.W. Pentadbiran Bush. Ia pada asalnya dihantar sebagai tweet oleh jurubicara Bush semasa, Jim McGrath.

Trump mengumumkan dalam satu kenyataan minggu lepas bahawa dia tidak akan menghadiri pengebumian Barbara Bush “untuk mengelakkan gangguan akibat keselamatan tambahan” kehadirannya. Pada waktu pagi perkhidmatan itu, dia tweet bahawa dia merancang untuk menonton acara dari ladang Mar-a-Lago di Florida.

Keputusan Trump terhadap menghadiri pengebumian Barbara Bush adalah tidak biasa untuk seorang presiden duduk. Baik Obama mahupun George W. Bush tidak menghadiri pengebumian bagi wanita pertama semasa mereka berkhidmat di pejabat. Walau bagaimanapun, Clinton telah menghadiri sebuah perkhidmatan untuk Jacqueline Kennedy Onassis pada tahun 1994.

Pengebumian Barbara Bush akan berlangsung Sabtu di Houston

20.20.201802:49

Bekas presiden yang lain yang tidak menghadiri khidmat itu ialah Jimmy Carter. Seorang jurucakap bekas presiden berusia 93 tahun itu berkata Carter sedang dalam perjalanan ke luar negara, manakala isterinya, Rosalynn, pulih dari pembedahan baru-baru ini.

foto of former U.S. presidents at Richard Nixon's funeral
Presiden Bill Clinton, George Bush, Ronald Reagan dan Jimmy Carter, bersama isteri mereka, menghadiri pengkebumian Presiden Richard Nixon pada tahun 1994.Luke Frazza / AFP / Getty Images

Perhimpunan besar bekas presiden dan wanita pertama tidak pernah berlaku sebelum ini. Pada tahun 1994, ketika pengebumian bekas Presiden Richard Nixon di California, Presiden Bill Clinton dan isterinya Hillary disertai oleh bekas presiden Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan dan George H.W. Bush dan isteri mereka.