Barbie: Mengubah 50 dan masih menjadi fesyen

Anda harus berada di bahagian atas permainan anda untuk menjadi model satu nama: Ada Iman, Naomi, Gisele – Barbie.

Anak patung plastik 11.5 inci masih berada di atas sebagai muzikal yang tinggi ketika dia mendekati ulang tahun ke-50nya, dan akan menjadikan peragaan catwalk Minggu Fashion Week di hari Sabtu dalam 50 pakaian oleh pereka utama negara itu.

Stand-in saiz Barbie akan disesuaikan dengan gaun karpet merah yang sesuai oleh Marchesa, pakaian balut merah jambu panas oleh Diane von Furstenberg dan pakaian parti hijau yang keterlaluan oleh Betsey Johnson.

Fakta bahawa Barbie hanya malu hari ulangtahunnya yang ke-50 – secara rasmi ditandakan pada 9 Mac – nampaknya tidak penting dalam industri fesyen yang menyembah belia. (Terbuat dari plastik, dia juga boleh mengelakkan keburukan Botox.)

“Terdapat persembahan epik perpaduan di sekitar Barbie sebagai muse,” kata Richard Dickson, pengurus besar jenama Barbie di Mattel. “Barbie adalah 50. Apa bab seterusnya?”

Hello Kitty juga mendapat pesta Fesyen sendiri, tetapi ada sedikit keraguan tentang anak patung teratas. Barbie juga mengetuk gadis-gadis Bratz tahun lalu, mengakibatkan keputusan undang-undang yang pada dasarnya akan menamatkan penjualan anak patung tween edgier.

“Sebilangan besar pereka mempunyai beberapa run-in dengan Barbie,” kata Carmen Marc Valvo. “Dia ikon Amerika, dan harus ada hubungan yang menarik antara bermain dan Barbie, dan kreativiti dan fesyen.”

Valvo menegaskan dia tidak pernah mempunyai Barbie sendiri, tetapi dia dikelilingi oleh saudara perempuannya sebagai seorang kanak-kanak, dan reka bentuknya yang pertama adalah pakaian Barbie – gaun Renaissance untuk projek sekolah. Ia dengan bangganya dipamerkan di pejabatnya, walaupun pakaian itu tidak mempunyai lubang baju yang betul, kemahiran yang belum dimilikinya.

Pakaian Barbie baru yang bersaiz baru Valvo adalah pakaian koktel tanpa tali pinggang hitam dengan celana yang mengingatkannya pada gaun pengantin awal Barbie. Ini akan dipakai dengan kasut Christian Louboutin berwarna merah jambu: “Ia kelihatan seperti Bon Bon.”

Baju trapeze Nicole Miller dan pakaian swing adalah pakaian ketiga yang telah dilakukannya untuk Barbie, mengisi kekosongan zaman kanak-kanak dari masa ketika ibunya kelahiran Perancis tidak akan membiarkan dia mempunyai salah satu anak patung.

“Saya selalu membayangkan Barbie dalam mod ’60s – saya membuat mod pertengahan-’60s,” kata Miller. Ia adalah versi pakaian Miller yang memaparkan pertunjukan landasan pertamanya, yang dipakai oleh Linda Evangelista. “Ia adalah musim dia berambut perang. Saya segera memikirkan pakaian itu.”

Tommy Hilfiger, yang akan meletakkan Barbie dalam minidress putih manik-manik, melihat Barbie sebagai ikon budaya pop Amerika yang diterjemahkan ke budaya dan negara lain. Terdapat banyak Barbies yang dihasilkan dalam pakaian tradisional dari tanah jauh, termasuk pengantin perempuan Korea dalam hanbok dan boneka Kenya memakai kalung manik kayu.

Barbie yang berkulit gelap bahkan meningkatkan harga diri seorang muda Rachel Roy, seorang pereka dengan warisan Belanda dan India yang bercampur. “Ia membantu saya memahami bahawa coklat cantik,” katanya.

Banyak gaya Barbie terus menuju ke kedai utama Bloomingdale – tetapi mereka akan dipamerkan, bukan untuk dijual.

Loading...