Bapa wartawan Virginia yang terbunuh Alison Parker: ‘Kami mempunyai misi baru dalam kehidupan’

Sedikit lebih tiga bulan yang lalu, wartawan WDBJ7 Alison Parker ditembak jatuh, bersama dengan juru kamera Adam Ward, dalam penembakan yang mengerikan yang ditayangkan di televisyen dan media sosial. Hari ini, bapa wartawan berusia 24 tahun, Andy Parker, membuka kesedihan yang dihadapi keluarganya, tetapi juga bagaimana tragedi itu telah memberi mereka misi baru: untuk menamatkan keganasan senjata di U.S..

Dia berkongsi kisahnya dengan HARI INI, menendang “2015 Voices,” siri khas esai dan wawancara dengan para pembuat berita di sebalik beberapa detik terbesar tahun ini.

Pada 26 Ogos, anak perempuan kami Alison dibunuh di televisyen secara langsung di sini di Virginia. Kadang-kadang ia kelihatan seperti masa lalu, tetapi pada masa-masa lain ia hanya kelihatan seperti semalam.

Ini adalah mimpi ngeri yang paling teruk ibu bapa untuk mendapatkan panggilan itu mengatakan bahawa anak anda telah terbunuh. Anda tidak fikir sesuatu seperti ini boleh berlaku kepada anda, atau kepada seseorang yang anda suka – tetapi boleh.

Alison adalah gaya alam yang mengagumkan. Dia sangat peduli dan bercita-cita tinggi. Dia mempunyai pekerjaan impiannya, bekerja sebagai pengawal dan wartawan. Dia suka di luar. Dia suka berkayak.

Alison Parker and her boyfriend Chris Hurst
Alison Parker dan teman lelakinya Chris Hurst. Parker, 24, ditembak mati semasa melakukan tugasan di Virginia pada Ogos. Twitter / @ chrishurstwdbj

Dia mencintai keluarganya, dan dia suka kepada teman lelakinya Chris Hurst, seorang pemuda yang luar biasa yang telah menjadi sebahagian daripada keluarga kami.

Dan dia meninggal dunia melakukan pekerjaan yang dicintainya. Kita hancur tanpa dia. Bukan satu hari sahaja saya tidak merasakan kekosongan dalam jiwa saya.

BERKAITAN: Teman lelaki Alison Parker Chris Hurst: ‘Dia membawa senyuman dari saya’

Berikut adalah beberapa bulan yang lalu. Mula-mula kita tidak percaya. Kemudian kita sedih. Dan walaupun kita berdukacita, kita juga marah. Kerana kita tidak percaya sesuatu seperti ini dapat terus berlaku di negara ini.

Andy Parker participates in a rally against gun violence, on the U.S. Capitol grounds in Washington
Andy Parker, bapa Alison, dalam perhimpunan menentang keganasan senjata di Capitol A.S. pada 10 September. Reuters

Walaupun emosi saya masih mentah, saya bersumpah di televisyen nasional untuk melakukan “apa sahaja yang diperlukan” untuk mengakhiri keganasan senjata api. Ia mengambil masa beberapa hari bagi saya untuk menyedari bahawa penganjur pencegahan keganasan senjata seperti Everytown for Gun Safety, yang saya tidak lama lagi menyertai, mengambil frasa itu dan menjadikannya seruan rali antarabangsa untuk orang yang sudah cukup.

Alison Parker’s Dad Rememers Slain WDBJ Reporter

Ogos.27.201500:22

Apakah maksudnya? Ini bermakna bercakap untuk undang-undang senjata yang masuk akal. Ia juga bermaksud berdiri untuk pemimpin politik yang bersedia melakukan perkara yang betul dan memanggil orang-orang yang tidak.

Dalam pilihan raya perundangan Virginia baru-baru ini, kami menyertai mangsa yang terselamat dalam kempen kempen dan perbankan telefon di daerah utama. Kami menghadiri perdebatan, kami memfilkan iklan TV dan radio dengan Everytown untuk menyeru lawan kerana tidak menyokong sesuatu yang semudah memeriksa latar belakang dan membiarkan pengundi mengetahui bagaimana NRA membiayai setiap kempen mereka.

Alison Parker and Adam Ward were gunned down Aug. 26
Parker dan rakan wartawan Adam Ward, yang juga terbunuh dalam serangan itu. Andy Parker dan keluarganya telah bersumpah untuk melakukan apa sahaja yang mereka boleh untuk mengakhiri keganasan senjata di U.S.WDBJ

Pada akhirnya, kami membantu memilih calon keselamatan senjata api yang kuat untuk Senat Negeri dan melakukannya di Virginia, kawasan rumah NRA.

Isteri saya, Barbara, Chris dan saya menjadi ahli kelab yang tidak mahu menyertai. Kami mempunyai misi baru dalam kehidupan. Tapi Alison ada bersama kami. Dan dia tidak akan hanya menyokong kerja yang kami lakukan. Dia akan menegaskan bahawa kita melakukannya. Dia akan marah jika kita tidak.

Saya percaya pada inti saya bahawa kita telah memindahkan jarum pada pencegahan keganasan pistol dan arus berubah. Kerana siapa dia dan cara dia meninggal dunia, saya telah menyedari bahawa Alison telah menyentuh berjuta-juta dan kisahnya hidup. Jadi perang salib kita berlanjutan, dan kita berada di dalamnya untuk jangka panjang. Semangat yang sentiasa hadir adalah bahan api yang membuat kita terus.

Kami adalah keluarga kayakers. Sebagai mantra paddler pergi, selagi kita semua terus mengayuh, seperti yang saya tahu Alison sekarang, kita akan menang.

Teman lelaki Alison Parker, pengurus stesen menghormati wartawan WDBJ yang dibunuh

Ogos.27.201506:23