Bantuan! Saya berkahwin dengan seseorang seperti ibuku

Mungkin anda telah berkahwin dengan seseorang seperti ibu atau bapa, dan kini persamaan yang mengerikan ini menyebabkan ketegangan dalam perkahwinan anda. Dalam siri “Di Couch dengan Dr. Gail Saltz,” Dr. Saltz memberi penerangan tentang fenomena ini.

Sudah tentu tidak biasa untuk berkahwin dengan seseorang yang kelihatan, bertindak atau berfikir seperti salah seorang ibu bapa anda. Itu menghiburkan, memupuk ibu; bapa yang kuat dan kacak – mereka adalah benda cinta zaman kanak-kanak yang pertama dan paling penting.

Tetapi kemudian anda membesar. Anda dapat melihat kesalahan dan kelemahan ibu bapa anda.

Orang yang akhirnya berkahwin dengan seseorang seperti ibu bapa tidak selalu menyedari persamaan, terutama jika ia tidak melibatkan rupa. Ia boleh melibatkan corak ucapan, rasa humor atau gaya umum.

Selagi pasangan anda tidak mengingatkan anda tentang ibu bapa anda di bilik tidur, ada banyak keseronokan untuk mempunyai pasangan seperti Ibu atau Ayah. (Ini termasuk hakikat bahawa Mom dan Dad mungkin menyukai mereka!)

Namun, anda tidak mahu hubungan orang dewasa berubah menjadi hubungan ibu bapa dan anak. Kadang-kadang, sebagai cara mencari atau menangkap sesuatu yang mereka tidak pernah ada, orang memilih pasangan yang mengingatkan mereka tentang ibu bapa mereka.

Sebagai contoh, wanita kadang-kadang berkahwin dengan lelaki yang hampir umur ayahnya, dengan harapan dapat menarik perhatian seorang ayah yang meninggal dunia, meninggalkan keluarga atau menahan kasih sayang. Lelaki mungkin mahu isteri mereka menyimpan rumah yang kemas seperti ibu mereka, dengan harapan untuk meniru perintah domestik itu.

Dan ibu bapa anda mungkin mempunyai tabiat yang sangat menjengkelkan – yang mungkin anda alami sebagai diperkuatkan dalam pasangan anda. Sekiranya ibu anda membanjiri anda tentang pembersihan bilik anda, anda mungkin mendapati didorong oleh seorang suami yang kemas.

Sekiranya anda sering marah pada pasangan yang mengingatkan anda tentang sifat-sifat yang paling buruk dari ibu atau ayah anda, periksa peranan anda sendiri dalam menyumbang kepada kerengsaan anda.

Adakah anda entah bagaimana memprovokasi sifat-sifat yang sangat mengganggu anda? Mungkin anda secara tidak sengaja mengulangi corak zaman kanak-kanak anda yang memerlukan ibu bapa anda, dan melakukan perkara yang sama dengan pasangan anda.

Adakah anda sensitif terhadap sesuatu yang sakit dengan ibu bapa anda?Sekiranya ibu anda selalu mengkritik anda mengenai almari pakaian anda, anda mungkin tidak marah jika isteri anda mengatakan dia tidak suka tali leher anda.

Adakah anda membiarkan pasangan anda tahu mengapa anda menarik dia ke drama ini?
Beritahu pasangan anda terdapat perkara-perkara yang mengingatkan anda tentang ibu bapa anda, oleh sebab itulah kenapa anda tidak boleh diambil secara peribadi. Ia lebih banyak tentang anda berbanding dengan dia.

Dr Gail Saltz adalah pakar psikiatri dengan New York Presbyterian Hospital dan penyumbang tetap kepada “Today.” Buku terbarunya, “Amazing You! Getting Smart About Your Private Parts” (Penguin), membantu ibu bapa menangani soalan-soalan kanak-kanak prasekolah tentang seks dan pembiakan semula. Buku pertamanya, “Menjadi Nyata: Mengatasi Cerita-Cerita Kami Beritahu Kami Yang Memegang Kami Kembali,” diterbitkan pada tahun 2004 oleh Riverhead Books. Ia kini boleh didapati dalam versi paperback. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, anda boleh melayari laman webnya, .

SILA AMAIKAN: Maklumat dalam lajur ini tidak boleh ditafsirkan sebagai memberikan nasihat perubatan atau psikologi tertentu, melainkan untuk menawarkan maklumat pembaca agar lebih memahami kehidupan dan kesihatan mereka. Ia tidak bertujuan untuk memberikan alternatif kepada rawatan profesional atau untuk menggantikan perkhidmatan doktor, pakar psikiatri atau psikoterapi. Copyright © 2006 Dr. Gail Saltz. Hak cipta terpelihara.