Bagaimana untuk mengelakkan diri dari merompak: Seorang pencuri veteran memberitahu semua

Setiap hari, orang ramai mendapat mugged berjalan di jalan, menunggang bas dan kereta api – walaupun hanya keluar kereta di jalan masuk mereka sendiri. Bagaimana anda melindungi diri anda??

Wartawan penyiasat kebangsaan hari ini, Jeff Rossen masuk ke dalam penjara keselamatan maksimum di New York untuk mendengar daripada David Solano, yang menjalani kehidupan selama 25 tahun kerana merompak dan menganggarkan dia memergok lebih daripada 100 orang yang tidak bersalah. Berikut adalah petua beliau untuk mengelakkan menjadi mangsa:

Rahsia untuk mengelakkan diri dari merompak: Seorang pencuri veteran mendedahkan semua

Mac.08.201705:14

Teruskan berjalan. Mugger mungkin akan meminta anda masa untuk membuat anda berhenti di jalan supaya dia dapat merompak anda. “Berikannya kepadanya dari jauh, atau terus berjalan,” Solano menasihati. “Jangan putuskan langkahmu, jangan berhenti.”

Membuat bising! “Orang yang akan memberikan tentangan yang paling sedikit” adalah sasaran paling menarik, kata Solano, dan sering kali itu bermakna “orang tua.” Walau bagaimanapun, ia tidak semestinya bermaksud wanita: “Dalam pengalaman saya, wanita menjerit, jadi saya jenis lelaki pilihan.”

Dia menambah: “Wanita satu kali mempunyai wisel … Itulah idea yang hebat: Whistles, tanduk udara, apa-apa yang membuat bunyi bising.”

Mace boleh menjadi berkesan. “Mace adalah satu perkara yang hebat,” kata Solano. Tetapi, beliau menambah, “Anda perlu mempunyai Mace itu di tangan anda, bukan dalam dompet anda.”

Jangan sekali-kali melawan perompak secara fizikal. “Kecuali anda seorang pejuang yang baik, itu bukan idea yang baik, kerana anda baru saja meningkatkan keadaan,” kata Solano. “Ia juga mungkin membuat seseorang menjadi marah … Berikannya, ia boleh diganti.”

Berhati-hati di jalan masuk anda… Di pinggir bandar, anda terdedah kepada perampasan di jalan masuk anda “kerana anda mempunyai garaj di hadapan anda dan dua buah rumah di sebelah anda,” kata Solano. Beliau berkata beliau memberi amaran kepada keluarganya sendiri untuk melihat melalui tingkap kereta di semua pihak sebelum membuka pintu.

…dan pada platform kereta bawah tanah… Berdiri di tengah-tengah platform kereta bawah tanah, di sekitar orang, Solano dinasihatkan. “Ramai yang menghalang perompak, jadi anda mahu berada di sekeliling banyak orang walaupun anda tidak mengenali mereka.”

…dan pada hari Jumaat. Hari yang paling anda sukai adalah dirahmati pada hari Jumaat “kerana pencuri menganggap anda dibayar pada hari itu, dan hari bayaran untuk anda adalah hari bayaran untuk mereka,” kata Solano. Jadi berhati-hati pada akhir minggu.

Bagaimana untuk mengelakkan rumah anda daripada dicuri: Pencuri veteran memberitahu semua

Mac.06.201705:41

Untuk mencadangkan topik untuk penyiasatan yang akan datang, lawati halaman Facebook Rossen Reports.