Baca laporan NBC News mengenai penyiasatan Harvey Weinstein Ronan Farrow

NBC News mempertahankan cara cerita ditangani di rangkaian. Pada hari Isnin, pengerusi NBC News Andy Lack menghantar e-mel kepada setiap anggota jabatan berita mengenai penyiasatan awal Ronan Farrow tentang mogok filem bekas Harvey Weinstein.

Dalam e-melnya, Lack juga termasuk laporan dalaman sembilan halaman yang memperincikan setiap langkah penyiasatan mengikut pengurusan syarikat. Dokumen terperinci mengikuti laporan minggu lepas di mana bekas produser Farrow menuduh rangkaian cuba membunuh cerita Weinstein.

NBC News mempertahankan pengendalian kisah Harvey Weinstein Ronan Farrow

Sep.04.201804:32

Laporan dalaman mengatakan NBC News mempunyai dua wartawan penyiasatan dan seorang editor senior mengkaji skrip draf Farrow dan laporannya yang mendasari. Ia berkata, pasukan itu “sekali lagi sebulat suara bahawa NBC News belum mempunyai cerita yang sedia untuk disiarkan.”

Dalam satu kenyataan awal pagi Selasa, Farrow berkata laporan NBC News mengandungi “banyak kenyataan palsu atau mengelirukan,” menegaskan bahawa ia adalah idea rangkaian bahawa dia mengambil laporannya di tempat lain, bukannya, dan dia bersetuju “hanya setelah ia menjadi jelas bahawa Saya telah disekat daripada pelaporan lanjut. “

Farrow berkata “cerita itu dua kali dibersihkan dan dianggap ‘dilaporkan’ oleh undang-undang dan piawaian,” tetapi dia dan produsernya “disekat oleh eksekutif yang enggan membenarkan kami mendapatkan komen daripada Harvey Weinstein.”

Dia berkata dia akan lebih banyak mengatakan “pada masa yang tepat.”

Baca e-mel Andy Lack ke kakitangan NBC News:

Rakan-rakan yang dihormati,

Ini adalah keadaan yang luar biasa untuk bahagian berita. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, persoalan bagaimana NBC News mengendalikan siasatan Ronan Farrow terhadap Harvey Weinstein telah muncul semula. Halaman-halaman berikut membentangkan semua fakta dengan teliti dan terperinci yang diperlukan – dari awal hingga akhir. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan yang lain, jangan ragu untuk bertanya.

Selama sembilan bulan yang lalu, telah menjadi kepercayaan kami bahawa ‘cerita’ di sini adalah tentang tingkah laku yang mengerikan Harvey Weinstein dan tentang penderitaan dan keberanian para korbannya, dan bukannya satu-satunya antara wartawan dan produsernya dan berita rangkaian. Walau bagaimanapun, kami telah melihat dengan kekecewaan kerana intimasi yang tidak berasas dan tuduhan telah melalui media.

Di NBC News, salah satu matlamat utama kami adalah untuk menghasilkan kewartawanan penyiasatan yang cemerlang yang menimbulkan pengawasan yang sengit dan mempunyai kesan yang bermakna kepada masyarakat. Kami mempunyai matlamat yang sangat diingat ketika kami pertama kali memberi Ronan Farrow untuk melihat khabar angin di Hollywood mengenai Harvey Weinstein, seperti banyak organisasi berita lain yang telah dilakukan sebelum kami selama dua dekad.

Kami menghabiskan lapan bulan mengejar cerita tetapi pada akhir masa itu, NBC News – seperti banyak orang lain sebelum kami – masih tidak mempunyai satu mangsa atau saksi yang bersedia untuk pergi ke rekod. (Rose McGowan – satu-satunya wanita Farrow yang diwawancarai yang sanggup dikenal pasti – telah menolak untuk menamakan Weinstein dan kemudian peguamnya menghantar surat berhenti-dan-desist.) Oleh itu, kita tidak mempunyai apa-apa lagi untuk menyiarkannya. Tetapi Farrow tidak bersetuju dengan piawaian itu. Di sinilah kita berpisah – bersetuju dengan permintaannya untuk mengambil pelaporannya ke kedai cetak yang dia berkata sudah siap bergerak ke hadapan dengan segera.

Tujuh minggu kemudian, dan lima hari selepas Jodi Pejabat dan Megan Twohey memecahkan kisah Weinstein di The New York Times, Farrow menerbitkan yang pertama dalam satu siri cerita yang menarik untuk The New Yorker, memenangi pujian dan perhatian yang hebat, yang mana semuanya pantas . Kisah itu menyebutkan nama-nama mangsa seperti: Asia Argento, Mira Sorvino, Rosanna Arquette, Lucia Evans, Emma de Caunes, Jessica Barth, dan Sophie Dix. Tidak salah satu daripada tujuh wanita ini dimasukkan dalam laporan Farrow yang dibentangkan semasa di NBC News.

Kami menyesal kemerosotan hubungan NBC dengan Ronan, dan benar-benar berharap kami telah menemukan jalan untuk bergerak maju bersama. Itulah sebabnya, pada bulan Ogos tahun 2017, apabila Farrow membantah kesimpulan editornya, kami mengadakan kumpulan bebas daripada wartawan penyiasat yang paling berpengalaman dalam organisasi kami untuk mengkaji bahannya dengan mata yang segar. Kami bertanya kepada mereka – beritahu kami apa, jika ada, kami boleh menyiarkannya. Tetapi kesimpulan mereka adalah tidak jelas – cerita ini tidak bersedia untuk udara. (Selanjutnya, mereka menemui beberapa elemen dalam skrip draf Farrow yang tidak dapat diteliti – diterangkan dalam dokumen yang disertakan.) Ini adalah keputusan Farrow, di tengah-tengah proses ini, untuk meneruskan cerita di tempat lain.

Sekiranya kita menolak permintaannya, NBC mungkin telah memecahkan cerita itu, tetapi kami tertanya-tanya kemudian, dan masih tertanya-tanya sekarang, sama ada wanita yang berani yang bercakap dengannya di cetak juga akan duduk di hadapan kamera TV dan lampu. Sekiranya kami cuba menahannya dan tidak ada perubahan, kami akan menghalangnya dari menyebarkannya melalui forum lain. Dan itulah sebabnya kami bersetuju untuk membiarkannya pergi ke tempat lain. Sekiranya ada yang percaya bahawa keputusan kegagalan naluri kompetitif kami, begitu juga. Tetapi itu adalah keputusan yang dijalankan dengan baik dan dengan niat baik terhadap Farrow dan karyanya.

Bertentangan dengan tuduhan baru-baru ini, tidak langsung NBC menghalang laporan Farrow atau “membunuh” temu duga. Segera setelah Farrow berpisah dengan kami, dia meminta kamera NBC untuk merekodkan lagi mangsa Weinstein yang tidak dikenali. Farrow menjalankan wawancara itu tetapi kami menolak permintaan anak kapal kerana kami percaya penggambaran wawancara tanpa nama lain tidak akan membawa kami lebih dekat untuk membersihkan ambang untuk menyiarkan, dan kerana dia sudah memaklumkan kami dia sedang mengejar cerita untuk kedai lain. (The Farrow mangsa yang diamalkan tanpa diminta secara tidak sengaja akhirnya tidak bercakap mengenai rekod untuk The New Yorker atau The New York Times.) Lebih jauh lagi, kami semakin risau bahawa berulang kali meminta mangsa untuk duduk di hadapan wawancara tanpa nama di hadapan kamera televisyen mengenai perkara ini tidak pendekatan yang lebih produktif lagi. (Untuk rekod itu, wawancara televisyen pertama dengan mangsa Weinstein ditayangkan pada NBC News pada 9 Oktober)

Akhir sekali, satu perkataan mengenai spekulasi tidak berasas bahawa beberapa gangguan oleh Harvey Weinstein memainkan peranan dalam membuat keputusan kami. Dokumen yang disertakan menceritakan setiap interaksi yang dilakukan oleh para eksekutif dan editor NBC News dengan Weinstein dan peguamnya. Ia tidak akan mengejutkan sesiapa yang mereka tidak jujur ​​dalam urusan mereka dengan kami, selalunya menyalahgunakan perbualan ringkas kami. Tetapi dalam setiap contoh, panggilan mereka sama sekali tidak diendahkan atau dipenuhi dengan komitmen boilerplate untuk membolehkan mereka memberi komen jika dan ketika sesuatu sudah siap untuk disiarkan. Tak satu pun dari ini telah dirahsiakan dari Farrow. Tiada satu pun yang berbeza dari panggilan yang kami terima pada setiap kisah sukar lain kami menyiasat secara teratur. Dan tidak ada yang memainkan peranan dalam pembuatan keputusan kami.

Unit Penyiasatan kami, yang diketuai oleh Rich Greenberg, dipenuhi dengan wartawan terbaik dalam perniagaan yang melakukan pekerjaan yang luar biasa. Mereka secara konsisten menggembirakan cerita-cerita yang sukar di udara dan mendorong kitaran berita harian. Sepanjang tahun lalu dan setengah mereka telah menyampaikan 420 cerita eksklusif tentang politik, keselamatan negara, perniagaan dan teknologi dan banyak lagi.

Semasa kami kembali bekerja pada minggu ini, kami akan meneruskan cerita yang paling sukar, dalam keadaan yang paling mencabar, yang melibatkan orang yang paling berkuasa. Dan kami akan terus melakukannya sambil menegakkan piawaian kewartawanan yang menjadi tulang belakang organisasi berita cemerlang ini.

Terima kasih atas kerja hebat anda pada musim panas ini. Lihat yang dilampirkan.

Andy

Baca laporan NBC News mengenai penyelidikan Harvey Weinstein Ronan Farrow di sini.