ATM tunai untuk telefon boleh mencetuskan jenayah ganas, kata polis atas

Pencuri mensasarkan telefon bimbit anda. Kini, beberapa pegawai berkata, mesin yang muncul di pusat membeli-belah di seluruh negara membantu penjenayah. KELAYAKAN Penyiasat Kebangsaan Harian Jeff Rossen.

Ia kelihatan seperti idea yang hebat: Sebuah ATM di mana anda boleh berdagang di telefon bimbit anda dan mendapatkan wang tunai segera untuknya. Tetapi sekarang beberapa polis mengatakan mesin-mesin ini lebih mudah untuk digunakan oleh penjenayah untuk mendapatkan keuntungan dari telefon bimbit anda.

Apa yang perlu dilakukan jika telefon bimbit anda dicuri

Mereka memukul tanpa amaran: Pencuri merakam telefon bimbit keluar dari tangan anda, sesetengah mangsa terkena. Sekarang, seorang polis atas mengatakan mesin-mesin ini memicu keganasan. “Ia adalah motivator untuk unsur jenayah,” kata Cathy Lanier, Washington, D.C., ketua polis.

Tahu penipuan? Telah ripped off? Klik di sini untuk menghantar e-mel kepada Rossen Reports.

Mereka dipanggil ecoATMs: kiosk yang mengitar semula telefon bimbit yang digunakan. Terdapat lebih daripada 400 daripada mereka di pusat beli-belah di seluruh negara.

Inilah cara mereka bekerja. Letakkan telefon anda dalam tong: Mesin mengimbasnya untuk nilai pasaran, dan kemudian memberikan anda wang tunai tepat di tempat. Tetapi pengkritik mengatakan mesin-mesin ini memandu pencuri untuk mencuri lebih banyak telefon untuk bayaran cepat.

“Saya boleh mengetuk anda dan mencuri telefon anda, mencari ecoATM, saya boleh mendapat sehingga $ 300 tunai untuk telefon itu,” kata Lanier kepada kami..

Laporan Rossen: ‘Apple mengambil’ pencuri iPhone ragut

Ia berlaku kepada Suzi Woodruff Lacey. Seorang pencuri mencuri hak iPhonenya dari dompetnya. Dia menggunakan aplikasi untuk mengesannya, mendapatinya di sebuah pusat membeli-belah di dalam sebuah ekoATM, dan membawanya kembali. “EcoATM menjadikannya mudah untuk pencuri,” katanya. “Maksud saya, ia adalah magnet bagi pencuri.”

Malah, polis mengatakan telefon yang dicuri telah muncul di dalam ekoATM di seluruh negara, dari Georgia ke Texas ke California. Syarikat itu mengatakan ia mempunyai sistem untuk menjaga penjenayah: Pertama, mengimbas lesen pemandu orang itu, kemudian mengambil gambar mereka.

“Dan kami mempunyai pasukan orang yang mengesahkan dalam masa nyata bahawa orang yang berdiri di depan mesin itu adalah orang yang diletakkan dalam lesen mereka,” kata Ryan Kuder, pengarah pemasaran, ecoATM.

“Apa yang berlaku jika orang di hadapan mesin itu bukan orang yang sama dengan lesen itu?” kami bertanya kepadanya.

“Kami menafikan transaksi itu,” kata Kuder.

Tetapi kami mendapati bahawa tidak selalu benar. Kami menghantar dua pengeluar NBC yang tidak melihat apa-apa ke ekoATM di dua pusat membeli-belah New Jersey. Kami mempunyai satu pengeluar menggunakan ID yang lain untuk wang tunai dalam telefon. Orang yang berada di ID itu jelas bukan dia, namun mesin itu masih mengambil telefon dan meludahkan wang itu.

Kami mendapat hasil yang sama di ecoATM yang lain. Ingat, syarikat itu membuat wang dari telefon ini. Kami berkongsi hasil dengan mereka. “Adakah ini kelihatan seperti wanita yang sama kepadamu?” kami bertanya kepada Ryan Kuder.

“Tidak, ia tidak kelihatan seperti wanita yang sama kepada saya,” katanya.

“Bagaimana jika saya memberitahu anda bahawa wanita ini pergi ke salah satu mesin anda dan menggunakan ID beliau – dua mesin anda, sebenarnya.”

“Baiklah, saya akan mengatakan bahawa ia akan kelihatan bahawa kita merindui yang itu,” Kuder mengakui. “Tetapi inilah yang kami lakukan: Kami pergi dan kami melihat urus niaga ini, dan kami belajar dari setiap transaksi yang kami lakukan.”

“Jika kami dapati ini dalam satu hari, siapa yang mengatakan ini tidak berlaku di kebanyakan kios anda di banyak negeri yang berbeza setiap hari?” kami tanya.

“Nah, kami bekerja sangat, sangat sukar untuk memastikan ia tidak,” jawab Kuder.

Kuder mengatakan bahawa daripada setiap 10,000 telefon yang dibeli, ecoATM mendapati lima dicuri, dan mereka dikembalikan. Tetapi Washington, D.C., polis mengatakan mereka mencari lebih banyak daripada itu, menjejaki sekurang-kurangnya 200 telefon curi ke mesin-mesin ini.

ecoATM mengatakan ia juga menyediakan foto, cap jari dan nombor siri telefon yang telah membantu polis membuat penangkapan. “Kami mengumpulkan lebih banyak maklumat mengenai orang-orang yang menjual telefon daripada orang lain,” kata Kuder.

Polis di D.C berkata mereka telah membuat enam penangkapan setakat ini. Tetapi Ketua Lanier ingin menghalang jenayah ini sepenuhnya, dan berkata memberi wang segera untuk telefon hanya menggalakkan pencuri.

“Bekerjasama dengan kami selepas fakta – kami menghargai itu. Jangan salahkan saya,” kata Lanier kepada kami. “Tetapi itu tidak membantu orang yang hanya rahang mereka patah untuk telefon mereka.”

Syarikat itu mengatakan bahawa kerana siasatan kami, mereka kini melihat kedua sistem pengesahan ID mereka, dan mencari cara untuk meningkatkan teknologi, dan latihan pekerja.

Jika telefon anda dicuri: Laporkan kepada polis dan pengangkut wayarles anda dengan segera. Polis mengatakan sangat berguna untuk mempunyai nombor siri telefon anda, pengenal unik yang dikenali sebagai IMEI atau MEID, untuk mengesan telefon.

Jika anda mempunyai iPhone, anda boleh mendapatkan arahan untuk mendapatkan semula nombor siri anda pada halaman sokongan Apple. Untuk jenis peranti lain, hubungi pembekal wayarles anda. Jika telefon anda dicuri dan anda tidak mempunyai nombor siri, anda boleh mendapatkannya dari pembawa wayarles anda.

Adakah anda mempunyai masalah atau topik yang anda ingin lihat disiasat? Klik di sini untuk menghantar e-mel kepada Laporan Rossen.