Apa perkataan paling romantik di dunia?

“Amour,” kata Perancis untuk cinta, telah mengundi perkataan yang paling romantis di dunia dalam tinjauan pra-Hari Valentine pakar bahasa.

Ia sempat mengalahkan “amore,” perkataan Itali untuk cinta, walaupun Itali dinamakan sebagai bahasa yang paling romantis di dunia.

Kata-kata Itali juga menguasai tempat teratas dalam senarai perkataan yang paling romantis

“Bellissima,” yang merupakan bahasa Itali dan Sepanyol untuk “sangat cantik,” dipilih sebagai perkataan yang paling romantis ketiga, sementara “tesoro” yang merupakan bahasa Itali dan Sepanyol untuk “harta” (seperti dalam “Mi tesoro” “) menjadi keempat.

Tinjauan ini dijalankan oleh Today’s Translations yang berpangkalan di London yang mengetengahkan lebih daripada 320 ahli bahasanya.

Selepas bahasa Itali, mereka mendapati bahasa kedua yang paling romantis adalah bahasa Perancis, yang jauh di depan Sepanyol dan Inggeris di tempat ketiga bersama.

Dalam tinjauan pendapat yang sama, firma itu meminta ahli bahasanya memilih cara yang paling romantis untuk berbunyi, “Saya sayang kamu” dalam bahasa mana pun.

Pemenang adalah “watakushi-wa anata-wo ai shimasu” di Jepun, menjelang Welsh “rydw i’n dy garu di” dan “qaparha,” yang firma itu menyatakan, adalah Klingon, seperti yang dituturkan dalam alam semesta Star Trek.