Anak perempuan poligami, Warren Jeffs memberitahu bagaimana dia membebaskan kultusnya

Selepas Rachel Jeffs melepaskan diri dari kultus poligami terpencil yang membesarkannya, dia “hampir merasa bersalah kerana gembira.”

Anak perempuan Warren Jeffs, nabi yang mengisytiharkan diri sendiri dari Gereja Fundamentalis rahsia Yesus Kristus Orang Suci Zaman Akhir, Rachel pada asalnya telah diutus untuk hidup sendiri sebagai hukuman oleh bapanya.

Jenayah yang dikatakannya: Mempunyai hubungan seks dengan suaminya ketika dia hamil, suatu tindakan yang telah dilarang oleh FLDS.

Anak perempuan pengasas kultur poligamist memberikan temuramah TV pertamanya kepada Megyn Kelly

Nov.10.201715:00

Rachel dilarang melihat mana-mana lima anaknya selama tujuh bulan. Pengusiran itu menjadi titik pemecahan yang menyebabkannya melarikan diri dari mazhab.

“Saya sangat marah pada Bapa, dan saya marah kerana dia akan berbuat demikian kepada anak-anak saya,” kata Rachel pada hari Jumaat di Megyn Kelly HARI INI, dalam temubual televisyen langsung pertamanya. “Dan saya rasa dia menghukum saya kerana apa yang dilakukannya kepada saya. Seperti dia cuba memecahkan saya dan membuat saya berasa seperti saya lebih buruk daripada dia. Saya tidak akan membiarkan diri saya pergi ke sana. Saya tahu dia telah melakukan kesalahan, dan saya tidak mahu membiarkan dia memecahkan saya. “

Rachel telah mengalami masalah penderaan seksual dari bapanya, yang mula mencabul masa “lebih banyak masa daripada saya boleh mengira” ketika dia berusia 8 tahun. Dia juga membawanya ke kedai buku untuk menunjukkan pornografinya.

Rachel Jeffs and her father
Rachel Jeffs dan ayahnya Warren Jeffs.Rachel Jeffs

“Ia begitu bertentangan dengan ajarannya, jadi terhadap apa yang diajarnya, saya tidak tahu apa yang perlu dipikirkan. Dan saya rasa teruk, “katanya kepada Kelly.

Dalam satu siri wawancara dengan Kelly yang juga akan menyiarkan hari Jumaat pada “Dateline,” Rachel menceritakan berkembang di dalam komuniti FLDS di sebuah ladang terpencil, dan bagaimana dia melarikan diri dari kehidupan itu. Pengalaman mengerikan beliau juga merupakan asas buku baru, “Breaking Free.”

Rachel adalah anak perempuannya yang pertama “jamak”, yang dilahirkan pada kedua lebih daripada 50 isteri Warren. Apabila dia berusia 10 tahun, Rachel memberitahu ibunya tentang penderaan ayahnya kerana “ia semakin buruk dan saya rasa saya tidak dapat mengatasinya lagi.”

The wives of Warren Jeffs.
Beberapa puluhan isteri pemimpin FLDS Warren Jeffs, potretnya tergantung dari latar belakang.HARI INI

Ibunya berhadapan dengan Warren, tetapi pencabulan itu berterusan. Ibunya tidak pernah mengatakan kata lain, terutamanya kerana peraturan FLDS menghendaki wanita “tetap manis.”

“Itulah bagaimana kami memelihara semangat bapa surgawi,” kata Rachel kepada Kelly.

Wanita tidak boleh marah, cemburu atau menunjukkan emosi negatif, atau risiko yang dihukum oleh Warren, pemimpin mereka: “Kami sepatutnya tunduk dan manis.”

Rachel berkata penyalahgunaan itu berhenti apabila dia berusia 16 tahun selepas dia menulis surat kepada ayahnya untuk berhenti.

Tidak lama selepas itu, Warren mengatur agar dia berkahwin dengan seorang lelaki muda bernama Rich, yang sudah mempunyai dua isteri. Pasangan itu bertemu buat kali pertama pada hari sebelum perkahwinan mereka.

Selepas meninggalkan kultus poligami, Rachel Jeffs ‘menyedari kebebasan’

Nov.10.201703:39

Rachel kemudian mempunyai lima orang anak, tetapi kemudiannya dibuang oleh bapanya, yang ketika itu berada di belakang bar.

Selepas dimasukkan ke dalam Senarai Sepuluh Paling Dikehendaki FBI untuk satu senarai dakwaan salah laku seksual, Warren pergi ke penjara kerana menyalahgunakan wanita muda dan memaksa mereka untuk menjadi perkahwinan yang disusun pada usia muda berusia 12 tahun. Tetapi dia terus memimpin masyarakatnya dari penjara , menghantar mereka edicts yang semakin tidak menentu. Dia meletakkan sekatan yang aneh tentang apa yang boleh dipakai atau dimakan pengikutnya.

“Dan kemudian dia mula menghantar hukuman yang sangat keras atas kesalahan yang diandaikan bahawa mereka tidak pernah melakukan,” kata Rachel.

Begitu dia dihantar keluar kerana didakwa bersetubuh dengan suaminya.

Melalui perjalanan yang rumit, Rachel, anak-anaknya, dan kakaknya akhirnya melarikan diri dari kompleks itu dengan bantuan kakek dan neneknya yang tidak bergabung dengan FLDS.

Anak perempuan pengasas kultur poligamis menceritakan bagaimana dia memecah belah

Nov.10.201703:27

Kemerdekaan yang dia alami tidak lama kemudian mengalami kekurangannya.

“Kebahagiaan telah ditekan begitu keras. Ia begitu bertentangan dengan cara hidup kita sehingga saya hampir merasa bersalah gembira, “katanya kepada Kelly. “Saya gembira melakukan apa yang saya mahukan. Ia terasa sangat menakjubkan dan saya menyedari kebebasan. “

Rachel kini memberi pelajaran biola untuk hidup dan terus membesarkan anak-anaknya dengan suaminya yang kedua – seorang lagi anggota FLDS yang melarikan diri dari masyarakat, dan “sahabat sejati.”

Rachel Jeffs at her wedding
Rachel Jeffs pada perkahwinannya yang kedua, kepada seorang lelaki yang juga melarikan diri FLDS.HARI INI

Rachel berharap kisahnya akan memberi inspirasi kepada wanita lain yang mungkin mengalami kekacauan dalam kehidupan mereka.

“Tidak kira apa keadaan mereka, tahu bahawa mereka boleh menjadi kuat dan menggunakan pengalaman yang sukar, mereka akan membuat kehidupan mereka lebih baik dan membantu orang lain,” katanya. “Selalunya, jika anda membantu orang lain gembira, ia akan membantu anda mengatasi kesukaran anda dan apa yang anda alami.”