Anak lelaki bekas pemain Braves Atlanta Keith Lockhart dibebaskan dari hospital

Jason Lockhart, anak bekas pemain Atlanta Braves, Keith Lockhart, telah pulang ke rumah selepas 21 hari di hospital berikutan kecederaan besbol badai yang meninggalkannya pada sokongan hidup.

Anak lelaki berusia 15 tahun itu dibebaskan dari Hospital Ritus Scotland di Atlanta pada hari Ahad selepas menjalani tujuh pembedahan dalam tempoh tiga minggu untuk membaiki arteri yang terkoyak di wajahnya.

Bapanya mengambil Twitter untuk mengumumkan berita baik itu.

Saudari Jason, Sydney, yang telah memaparkan kemas kini mengenai keadaan budak itu ke media sosial, menyiarkan video dan gambar ceria yang menunjukkan abangnya tersenyum ketika dia keluar dari hospital dengan pembalut hidungnya.

Sydney mengucapkan terima kasih kepada pasukan di Ritus Scotland dan juga orang ramai atas pemikiran dan doa mereka.

“Sweet Jason sedang menuju ke rumah! Kami (dan anda semua) telah berdoa supaya tanpa henti untuk hari ini dan akhirnya di sini,” katanya dalam catatan Facebook.

“Kita juga sangat bersyukur,” katanya.

Cabaran susah payah keluarga bermula pada 17 Jun apabila Jason terkena di muka oleh baseball semasa kejohanan, memecahkan hidungnya.

Pendarahan yang berlebihan pada hari-hari berikutnya menyebabkan kebimbangan, dan imbasan CT kemudiannya mendedahkan remaja itu mempunyai arteri koyak.

Jason Lockhart, anak bekas pemain Atlanta Braves, menjalani pembedahan lain

Jun.29.201701:43

Dia telah dirawat di hospital dan memakai sokongan hidup untuk mencegahnya daripada bergerak dan memburukkan kecederaan.

Walaupun anak lelaki masih mempunyai banyak penyembuhan untuk dilakukan, keluarganya berkata mereka mempunyai perasaan positif tentang pemulihannya yang mantap.

“Betapa indahnya semua orang berada di bawah bumbung yang sama …” tulis Sydney. “Kami kini berdoa bahawa tubuh Jason terus sembuh dan sembuh sepenuhnya tanpa sebarang benjolan di sepanjang jalan.”

Ayah Jason bermain selama 10 musim di liga utama, kebanyakannya untuk Atlanta Braves. Beliau kini pengakap untuk Chicago Cubs.

Pada media sosial Isnin, beliau menerima beberapa mesej sokongan daripada para peminat dalam komuniti besbol.

“Senang mendengar tentang pulang pulang Jason,” satu organisasi menulis. “Dari semua komuniti pengakap MLB, ambillah lelaki muda perlahan ini.”