Amanda Knox bekas Raffaele Sollecito: Dia fikir saya seorang pahlawan

Dalam wawancara eksklusif dengan TODAY’s Savannah Guthrie, bekas teman lelaki Amanda Knox menjelaskan mengapa dia tidak pernah meninggalkan Knox, dan berkata dia tidak takut dia akan dihantar kembali ke penjara.

“Saya tidak bersalah, dan kami mendapat bukti bahawa kami tidak bersalah, jadi kami akan berjuang sehingga akhir tanpa rasa bimbang,” kata Raffaele Sollecito, penulis buku baru “Honor Bound: Perjalanan Saya ke Neraka dan Balik dengan Amanda Knox.”

‘Honor Bound’: Raffaele Sollecito menulis tentang pengalamannya dengan Amanda Knox

Kembali pada tahun 2007, Sollecito telah bertarikh Knox di Itali hanya seminggu apabila pasangan itu disiasat atas pembunuhan Kercher, seorang pelajar universiti Inggeris. Pendakwa raya Itali mendakwa Sollecito dan Knox membunuh Kercher dalam pelukis seksual yang berlaku. Turut dituduh ialah Rudy Guede, seorang penduduk Ivory Coast yang telah disabitkan dengan serangan seksual dan pembunuhan Kercher.

Sollecito, dari Itali, dan Knox, seorang pelajar kolej dari Seattle, menghabiskan masa empat tahun di penjara sehingga mahkamah rayuan membebaskan mereka pada tahun 2011 disebabkan oleh bukti yang tidak mencukupi. Tetapi dua bulan lalu, mahkamah tertinggi Itali membatalkan keputusan itu dan mengarahkan percubaan baru untuk bermula dalam tahun depan.

“Adakah anda takut bahawa anda boleh disabitkan dan dihantar ke penjara sekali lagi?” Guthrie meminta Sollecito dalam wawancara itu, yang disiarkan pada hari TODAY pada hari Jumaat pagi.

“Tidak,” jawabnya. “Ia seperti pemikiran yang sangat jauh di dalam fikiran saya. Saya sudah tahu bahawa saya tidak bersalah dan kami telah membuktikannya. Jadi bagi saya, ia agak tidak masuk akal. “

“Apa yang menyerang saya mengenai cerita anda ialah anda tahu Amanda Knox hanya tujuh hari apabila semua ini berlaku,” kata Guthrie. “Dan ada tekanan besar kepada anda untuk membujuknya, untuk menunjuk jari kepadanya, dan anda tidak.”

“Saya terpaksa sangat serius,” kata Sollecito, “dan tidak bermain dengan beberapa orang yang mahu permainan ini dimainkan.”

Sollecito berkata dia tahu Knox tidak bersalah, jadi walaupun ibu bapanya bertanya kepadanya dalam keadaan terdesak untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa dan membabitkannya dalam pembunuhan itu, dia tidak dapat melakukannya.

“(Amanda) memberitahu saya bahawa dia berfikir bahawa saya seorang pahlawan, tetapi saya tidak merasakannya,” kata Sollecito kepada Guthrie. “Dan saya tidak memerlukan apa-apa terima kasih … Saya melakukannya kerana saya tahu ia benar. Ia adalah perkara yang baik untuk dilakukan. Ini satu-satunya cara untuk saya. “

Sollecito berkata dia tetap “kawan baik” dengan Knox, yang melancarkan memoirnya sendiri, “Menunggu untuk Ditarik,” pada 30 April. Dia telah melawat Knox di Seattle, dan mereka telah berbincang baru-baru ini tentang bagaimana mereka perlu meneruskannya pertempuran undang-undang. Dia mengatakan dia bercadang untuk kembali ke Itali, dan kini sedang membincangkan situasi dengan peguamnya.

Amanda Knox pada keluarga Kercher: ‘Saya harap mereka membaca buku saya’

“Adakah anda mempercayai sistem keadilan Itali?” Guthrie bertanya kepada Sollecito.

“Saya mempunyai iman kepada Tuhan,” katanya. “Sistem keadilan Itali, adalah seperti, anda tidak tahu apa yang diharapkan.”

39 foto

Tayangan slaid

Amanda Knox: Saga undang-undang panjangnya

Saga undang-undang panjang Amanda Knox, seorang pelajar Amerika yang menuduh kematian rakan sebiliknya, pelajar Inggeris, Meredith Kercher, telah membuat tajuk utama di seluruh dunia sejak ia bermula di Perugia, Itali, pada akhir 2007.