Adakah mesin basuh anda membentuk acuan tersembunyi?

Adakah mesin basuh anda membentuk acuan tersembunyi? Tuntutan undang-undang kini menuduh syarikat-syarikat teratas membuat mesin cacat.

Kami bercakap mengenai beberapa model yang paling popular dari syarikat-syarikat yang paling popular: mesin basuh depan yang memajukan acuan di mana anda tidak dapat melihatnya, menyebabkan pakaian anda menjadi reek, dan bakteria berkembang. Sekarang terdapat tuduhan bahawa sekurang-kurangnya salah satu syarikat mengetahui tentang masalah selama bertahun-tahun, tetapi menjual mesin itu pula.

Tahu penipuan? Telah ripped off? Klik di sini untuk menghantar e-mel kepada Rossen Reports

Pada tahun 2005, ibu Midwestern Maggie O’Brien membeli mesin basuh depan pemuat Whirlpool yang baru, harga $ 1,000. “Ia adalah teknologi baru dan kurang air dan kurang detergen,” katanya kepada kami.

“Anda fikir, ‘Saya mendapat banyak di sini’?”

“Saya memang melakukannya,” kata Maggie.

Tetapi beberapa bulan kemudian, pakaiannya mula reek. “Ia berbau seperti kaus kaki yang tersisa di dalam beg gim lama,” kata Maggie. “Itu bau itu.”

Pakar mengatakan ia acuan, berkembang dan menyebarkan ke dalam apa yang disebut Maggie “mesin seribu dolar yang sepatutnya mencuci pakaian saya.”

Sebenarnya terdapat banyak aduan acuan di pemuka depan popular yang dibina sehingga akhir 2000-an, dari Whirlpool, Kenmore, Bosch dan LG. Pelanggan marah kini membongkar isu dalam video YouTube. “Anda mempunyai bau yang funky yang tidak dapat disingkirkan,” kata seorang wanita di salah seorang daripada mereka.

Pengguna menyaman syarikat-syarikat, memanggilnya penipuan. Jonathan Selbin adalah peguam yang menyaman Whirlpool berbanding model Duet yang popular yang dijual dari tahun 2001 hingga 2008, ramai di antara mereka masih berada di rumah hari ini. Beliau berkata isu itu memberi kesan kepada “berjuta-juta” orang.

“Kenapa mesin basuh memunggung depan mempunyai masalah ini berbanding dengan pemuat teratas?” kami bertanya kepadanya.

“Pada pemuat teratas, sifat menjaga masalah untuk anda, udara lembap keluar dari mesin,” jelas Selbin. Tetapi di depan pemuat, dia berkata, “Anda mempunyai persekitaran yang tertutup, dan air dan kelembapan kekal di sini. Ia adalah persekitaran yang sangat lembap … dan ia menghasilkan acuan.”

Selbin mengatakan Whirlpool tahu mengenai kecacatan selama bertahun-tahun. Memo dalaman 2004 menunjukkan syarikat itu mengenal pasti masalah itu dan cuba membetulkannya, jurutera utama syarikat mengatakan bahawa sementara cetakan boleh wujud dalam mesin basuh, mesin hadapan mereka adalah “persekitaran yang sesuai untuk acuan … kita menipu diri sendiri jika kita fikir kita boleh menghilangkan acuan …. “Tetapi tuntutan mahkamah itu berkata Whirlpool terus menjual mesin itu.

“Boy, itu membuat saya marah,” kata Maggie O’Brien.

Whirlpool juga memasarkan produk untuk memperbaikinya, yang dipanggil “Affresh”: tablet yang membersihkan mesin. Tetapi pengguna perlu membayarnya.

“Saya fikir ia sangat keterlaluan,” kata Selbin. “Sebuah syarikat menjual produk yang cacat dan kemudian mereka menjual anda untuk produk tersebut.”

Syarikat-syarikat mengatakan pelanggan adalah orang yang menyebabkan acuan dengan menyalahgunakan mesin atau tidak mengekalkannya, dan bahawa hanya peratusan orang yang sangat kecil mempunyai masalah, Whirlpool memberitahu kami tindakan undang-undang itu tidak merit.

Tetapi Maggie O’Brien berkata dia telah digantung kering, kerana Whirlpool tidak pernah memberinya bayaran balik, dan dia terpaksa membeli mesin basuh baru – pemuat teratas kali ini. “Anda mahu wang anda kembali?” kami bertanya kepadanya.

“Saya lakukan dan semua orang untuk mendapatkan kembali wang mereka.”

Inilah berita gembira: Semua syarikat ini telah membuat perubahan reka bentuk yang dikatakan para pakar telah menghapuskan masalah acuan di mesin terbaru. Jika anda ingin mengetahui sama ada mesin basuh anda terjejas, rujuk senarai di bawah.

Jadi apa yang boleh anda lakukan jika anda mempunyai mesin bau? Sekiranya anda tidak mahu keluar membeli mesin baru, syarikat mengatakan terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan acuan.

Inilah takeaway: Biarkan pintu dibuka terbuka apabila anda tidak menggunakannya; cara yang masuk udara. (Berhati-hati jika anda mempunyai anak kecil, ia berbahaya jika mereka masuk.) Juga, jalankan kitaran pemutih sekali-sekala; yang membersihkan mesin. Dan lap ke seluruh mesin selepas setiap penggunaan; itu bermakna betul-betul di dalam pintu dan di dalam tong. Tidak ada jaminan ia akan membetulkan masalah itu, tetapi syarikat mengatakan ia adalah taruhan terbaik anda.

Model mesin basuh yang dinamakan dalam tindakan undang-undang termasuk:

Whirlpool mesin basuh hadapan yang dijual antara 2001 dan Disember 2008, tanpa ciri stim:

 • WHIRLPOOL DUET
 • WHIRLPOOL DUET SPORT

Sears / Kenmore mesin basuh hadapan yang dijual antara 2001 dan Disember 2008, tanpa ciri stim:

 • KENYATAAN ELITE HE
 • KENMORE HE2
 • KENNORE HE2PLUS
 • KENMORE HE2T
 • KENMORE HE3
 • KENMORE HE3T
 • KENMORE 4T

LG mesin basuh hadapan yang dijual antara 1 Ogos 2003 hingga 31 Disember 2007, tanpa ciri stim:

 • WM2077CW
 • WM2277HW
 • WM3677HW
 • WM1212CW
 • WM1814CW
 • WM2032HW

Bosch mesin basuh hadapan:

 • BOSCH AXXIS
 • BOSCH NEXXT
 • VISI BOSCH

Untuk membaca kenyataan daripada pengeluar sebagai tindak balas kepada laporan ini, klik di sini.

Mempunyai idea untuk edisi masa depan Laporan Rossen? Klik di sini untuk menghantar e-mel kepada kami.

Loading...