Ada soalan mengenai hack kad kredit sasaran? Berikut adalah jawapannya

Perkhidmatan Rahsia A.S. kini mengarahkan siasatan ke atas pelanggaran keselamatan secara besar-besaran di Target, yang mempengaruhi pelanggan di semua kedai mereka antara 27 November dan 15 Disember – puncak musim ping percutian. Sebanyak 40 juta nombor kad kredit dan debit digodam.

Penipuan seperti ini semakin meningkat. Lima belas juta rakyat Amerika mempunyai akaun bank atau maklumat kad kredit yang dicuri pada tahun 2012, menurut Jabatan Kehakiman. Itulah upah 30 peratus dari tahun 2008, apabila jumlahnya adalah 10.5 juta.

Mahu penipuan, penipuan atau isu disiasat? E-mel Laporan Rossen.

Sasaran setiap Krissy Yurko mendapat amaran overdraf pada kad debitnya dan kebimbangan dia telah menjadi mangsa. “(Saya) melihat akaun bank saya agak rendah dan sedang menatal dan melihat caj $ 1273 ke kedai Microsoft,” katanya.

Berikut adalah jawapan kepada soalan yang sering ditanya tentang pelanggaran Sasaran:

Bagaimana pencuri melakukannya?

Pihak berkuasa masih tidak tahu. Tetapi pakar percaya ia sama ada penjenayah terancang yang mungkin telah menanam virus dalam sistem Sasaran, atau ia adalah pekerjaan dalam. Sasaran kini telah mengupah firma forensik pihak ketiga untuk menghalangnya daripada berlaku lagi.

Apa sebenarnya pencuri mencuri?  

Semua maklumat mengenai jalur magnetik kad, termasuk nama penuh, nombor kad, tarikh tamat tempoh, walaupun kod keselamatan.  

Adakah masalah itu diperbetulkan? 

Sasaran mengatakan ya, ia “mengenal pasti dan diselesaikan” isu itu. Tetapi ia memerlukan sasaran tiga minggu untuk merealisasikannya. Dan pakar mengatakan kerosakan sudah selesai. “Empat puluh juta rekod adalah sebilangan besar,” kata pakar keselamatan Nelson Ludlow. “Ini bermakna di Amerika Syarikat, terdapat satu-tujuh peluang kad kredit anda telah dikompromikan.”

Jika saya menyasarkan Sasaran selama beberapa minggu yang lalu, apa yang perlu saya lakukan?  

Sekiranya anda menggunakan kad kredit atau kad debit, anda perlu mengawasi aktiviti kad anda dan memanggil untuk mempertikaikan sebarang caj palsu. Untuk menjadi lebih selamat, anda juga boleh membatalkan kad anda, dan dapatkan nombor baru. 

pers arrive at a Target store in Los Angeles on Thursday, Dec. 19, 2013. Target says that about 40 million credit and debit card accounts may have...
akhbar tiba di kedai Sasaran di Los Angeles pada Khamis, 19 Disember 2013. Sasaran mengatakan bahawa kira-kira 40 juta akaun kad kredit dan debit mungkin telah terjejas oleh pelanggaran data yang berlaku sama seperti musim ping percutian beralih ke gear tinggi.Damian Dovarganes / Today

Adakah saya berisiko untuk mencuri identiti yang lebih melampau? 

Strip magnet di belakang kad anda tidak mempunyai nombor Jaminan Sosial anda atau alamat atau nombor telefon anda. Pencuri maklumat akan benar-benar membuka akaun dalam nama anda dan meniru anda, jadi pakar mengatakan risiko pencurian mengenal pasti jumlahnya agak tipis.

Tetapi satu langkah berjaga-jaga yang anda boleh ambil adalah meminta agensi pelaporan kredit untuk meletakkan amaran penipuan pada fail anda. Ini bermakna mereka akan melihat dengan lebih dekat apa-apa permintaan untuk maklumat laporan kredit anda.

Ada kelemahan untuk itu: Jika anda secara sah cuba membuka akaun, anda juga akan mendapat lebih banyak penelitian. 

Adakah saya ada apa-apa lagi boleh lakukan untuk melindungi my maklumat peribadi? 

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri anda. Jelas, menggunakan wang tunai adalah cara paling selamat untuk pergi. Pilihan terbaik seterusnya ialah menggunakan kad kredit berbanding kad debit; Dengan cara itu, anda boleh mempertikaikan caj jika ada penipuan, dan wang itu tidak langsung dari akaun bank anda.

Pakar mengatakan ia sentiasa merupakan idea yang baik untuk memantau laporan kredit anda dengan kerap. Anda boleh mendapatkan salinan percuma dari setiap agensi sekali setahun di sini.

Mempunyai idea untuk edisi masa depan Laporan Rossen? Email kami.