6 kedai yang membuat pulangan sukar di hadiah-getters

Katakanlah apa yang akan anda lakukan untuk menghidupkan semula. Suka atau tidak, mungkin ada hadiah yang anda terima tahun ini ditakdirkan untuk timbunan rehat-atau eBay-kerana menukarnya dengan wang tunai, atau menyimpan kredit, bukan pilihan.

Peruncit benar telah semakin fleksibel dengan polisi pulangan mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ramai yang kini menawarkan tempoh pulangan khas yang istimewa, dengan pembelian yang dibuat semasa cuti itu boleh dikembalikan dengan baik ke bulan Januari. Amazon kini menawarkan “pulangan segera” pada beberapa item, dengan bayaran balik dalam perjalanan sebelum anda pun memasukkan item tersebut. Dan lebih banyak laman web, termasuk Macy’s dan Saks, menawarkan penghantaran balik percuma untuk pesanan dalam talian pilihan.

Sementara itu most retailers have been making return policies easier recently, there are some who haven't hopped on the bandwagon.
Walaupun kebanyakan peruncit telah membuat dasar pulangan lebih mudah baru-baru ini, terdapat beberapa yang tidak melayari kereta muzik.ANDREW COWIE / Hari ini

“Nama-nama besar pada umumnya mendapat cukup baik,” kata Edgar Dworsky, pengasas laman advokasi ConsumerWorld.org.

Tetapi terdapat pulangan untuk pembelian yang anda buat, dan kemudian ada pulangan untuk hadiah yang anda terima. Yang terakhir ini masih boleh menjadi sangat sukar, terutamanya jika pembeli tidak berfikir untuk memasukkan resit hadiah-dan anda tidak selesa memberitahu mereka sekarang mereka adalah seorang yang tidak bernasib baik.

Apabila tiada resit dalam permainan, banyak kedai tidak akan menawarkan bayaran balik atau pertukaran sama sekali. Hasil kes terbaik dalam senario itu biasanya menyimpan kredit-dan tidak mengharapkan nilai penuh. Dengan tidak ada cara untuk mengetahui berapa banyak pemberi hadiah yang dibayar, atau jika hadiah itu juga datang dari kedai itu, “mereka akan memberi anda kredit untuk jumlah yang paling rendah yang telah dijual baru-baru ini,” kata Michelle Madhok, ketua eksekutif tapak perjanjian SheFinds.com.

Terdapat beberapa tangkapan aneh. Dengan beberapa dasar kedai, item itu mungkin tidak mempunyai nilai pulangan jika ia datang dari rak jualan. “Banyak masa, jika anda mendapat perjanjian, ia tidak boleh dikembalikan,” kata Madhok. Sesetengah laman web, walaupun dengan barang berbakat, hanya akan menawarkan bayaran balik kepada kaedah pembayaran asal (iaitu, kad kredit pemberi), meninggalkan penerima pakej dengan nada.

Holiday pulangan ke atas $ 20 bilion

Disember.26.201403:42

Dengan pulangan dalam talian, penerima hadiah mungkin juga perlu melompat melalui beberapa gelung untuk mendapatkan kebenaran barang dagangan yang disebut semula, yang melibatkan panggilan telefon atau e-mel kepada khidmat pelanggan, kata Kevon Hills, naib presiden penyelidikan untuk StellaService, yang mengkaji semula perkhidmatan peruncit . “Kami melihat banyak syarikat yang tidak menawarkan label prabayar dalam pakej mereka,” katanya. Itu memerlukan sekurang-kurangnya perjalanan ke Pejabat Pos (atau satu lagi pos penghantaran), dan bahkan mungkin memakan biaya penghantaran balik.

Sekalipun anda mempunyai hadiah yang tidak memegang polisi pengembalian biasa penjual, tidak boleh menyakitkan untuk bertanya, kata Dworsky. Mungkin ada dasar percutian yang lebih lembut dalam bermain, dan wakil perkhidmatan pelanggan yang bersimpati mungkin bersedia untuk membuat pengecualian. “Sekali-sekala, saya terkejut,” katanya.

Ini enam peruncit mempunyai dasar hadiah yang mungkin kurang daripada memberi kepada media:

Sears

Sears menyampaikan butiran dasar ini dengan fon tebal, semua huruf: “Bayaran balik dan pertukaran tidak akan diberikan tanpa resit.” Dengan andaian anda mempunyai satu, dasar pulangan dipisahkan menjadi 30-, 60- dan 90-hari mengikut kategori item. (Pembelian yang dibuat antara 9 November dan 24 Disember boleh dikembalikan melalui 24 Januari atau tarikh akhir pulangan yang tetap, yang mana kemudiannya.) Beberapa kategori, termasuk elektronik pengguna dibuka, juga tertakluk kepada bayaran restocking sebanyak 15 peratus. Sears tidak menjawab permintaan untuk komen.

Rakuten.com

Bekas Buy.com membolehkan pengembalian pada kebanyakan barangan dalam tempoh 45 hari dari tarikh penghantaran dan mempunyai tarikh akhir pahala yang dilanjutkan pada 15 Februari untuk item dihantar antara 1 Nov dan 31 Disember. Tetapi laman web ini hanya membenarkan pulangan, dikreditkan kepada kaedah pembayaran asal. Menurut dasar itu, “Walaupun kami sentiasa berusaha memuaskan pelanggan kami dengan cara yang mungkin, Buy.com tidak dapat melakukan pertukaran untuk item yang berbeza.” Kecuali item rosak atau rosak, anda juga berada di cangkuk untuk caj penghantaran balik. Rakuten.com tidak menjawab permintaan untuk komen.

Pakaian Amerika

Sebagai dasar Amerika Pakaian ditulis, terdapat beberapa bidang yang berpotensi perhatian untuk penerima hadiah. Mengikut laman web ini, “Mana-mana item yang tidak dibeli dengan harga penuh tidak dapat dikembalikan. Ini termasuk item jualan.” Pertukaran juga diproses sebagai pesanan baru, nota ini: “Kami akan mengembalikan bentuk pembayaran asal anda untuk nilai barangan yang kembali dan mengenakan bayaran untuk pesanan baru.” Walau bagaimanapun, dalam amalan, anda mungkin mempunyai lebih banyak nasib. Jurucakap Pakaian Amerika berkata, dasar pembelian belanja adalah untuk menawarkan kredit kedai dalam bentuk kad hadiah, selagi penyata itu bukan item jualan muktamad.

Pasca hari libur bermula: Nasihat terbaik untuk pulangan

Disember.26.201401:18

GameStop

Barisan pertama dari dasar GameStop mengatakan semuanya: “Resit diperlukan untuk semua pulangan dan pertukaran.” Ini bermakna pembelian dalam talian dan kedai. Pengembalian tidak akan diterima sama sekali untuk barang-barang yang telah rosak, dimainkan atau mempunyai bahagian yang hilang jika mereka dijual sebagai satu bundle. Tetapi seorang jurucakap berkata terdapat pengecualian dasar percutian dari 26 Disember hingga 15 Januari. Dalam tempoh itu, penerima hadiah boleh menukar barangan kelayakan walaupun mereka tidak mempunyai resit, katanya..

Barnes & Noble

Barnes & Noble memerlukan resit atau resit hadiah untuk semua pulangan atau pertukaran. Sesetengah item, termasuk e-buku berbakat, tidak boleh dikembalikan sama sekali. Sekiranya anda mempunyai resit hadiah, polisi pulangan bercuti dilanjutkan menawarkan tarikh akhir Jan. 31 untuk item yang dibeli antara 17 Nov dan 31 Disember. Seorang jurucakap Barnes & Noble mengesahkan dasar.

ThinkGeek.com

“Bolehkah saya memulangkan sesuatu yang saya terima sebagai hadiah?” adalah soalan mengenai halaman Pulangan & Pertukaran ThinkGeek. Ya, jawapan laman, penerima hadiah boleh mengembalikan item. Tetapi pulangan, menurut dasar lain di laman web, bermakna hanya bayaran balik kepada kaedah pembayaran asal. (Untuk beberapa barangan, dengan bayaran restocking sebanyak 15 peratus.) Pertukaran adalah terhad kepada permintaan untuk saiz pakaian yang berlainan. ThinkGeek.com tidak menjawab permintaan untuk komen.