5 tahun selepas perjumpaan mereka, ‘selamat’ David dan Sean Goldman bercakap keluarga dan masa depan

Sudah lima tahun sejak David Goldman bersatu semula dengan anaknya, Sean, menyusul kes penculikan antarabangsa, dan pasangan itu mengatakan mereka gembira dan berharap cobaan mereka akan membantu keluarga lain yang telah koyak.

David Goldman, anak lelaki Sean merayakan 5 tahun bersatu semula

Disember.24.201405:26

“Ia akan baik-baik saja,” kata Sean, sekarang 14, dalam temu bual eksklusif dengan Matt Lauer. “Ia sukar pada mulanya kerana saya tidak tahu apa yang akan menjadi seperti di sini. Saya tidak diberikan sebarang maklumat terdahulu yang baik, tetapi perubahan itu baik dan saya gembira. “

“Saya sangat gembira,” kata David Goldman. “Anak saya akan lebih tinggi daripada saya minggu depan. Dia melakukannya dengan baik. “

Walau bagaimanapun, peredaran masa tidak dapat menghapus semua kesakitan.

“Saya akan sentiasa mengalami kesusahan,” kata David Goldman. “Saya terlepas lima tahun, tapi sekarang, dan hanya untuk melihat Sean, siapa dia, dan siapa dia, lebih daripada yang saya boleh berharap pada suatu ketika..

Pada tahun 2004, hanya selepas Sean bertukar menjadi 4, dia mengucapkan selamat tinggal kepada bapanya di rumah mereka di New Jersey ketika dia dan ibunya, Bruna, meninggalkan apa yang sepatutnya menjadi percutian dua minggu ke negara asalnya Brazil. Tetapi sekali sahaja, dia bercerai dengan Goldman, dan ketika dia pergi untuk melihat Sean, dia berpaling.

David Goldman with his son, Sean, and his late wife Bruna. The New Jersey
David Goldman bersama anaknya, Sean, dan bekas isterinya Bruna.Hari ini

Selepas Bruna berkahwin dan meninggal semasa melahirkan anak, Goldman bergegas ke Rio de Janeiro untuk membawa pulang anaknya, tetapi keluarga bekas isterinya bertempur untuk memastikan Sean di Brazil. Kes berprofil tinggi mencapai tahap tertinggi kerajaan di kedua-dua negara, dengan mahkamah Brazil akhirnya menghantar Sean kembali ke Amerika Syarikat.

Lima tahun yang lalu, pasangan itu kembali hidup bersama. Ia tidak mudah pada mulanya: Memerlukan Sean beberapa lama untuk mula memanggil Goldman “Dad,” tetapi mereka bertambah mempunyai ikatan rapat.

Oleh kerana mereka telah disatukan semula David Goldman berkata dia cuba untuk tidak memaksa sesuatu, dan membiarkan semuanya berlaku secara semula jadi.

Sean Goldman in 2012, during an interview with Meredith Vieira on Dateline.
Sean Goldman pada tahun 2012, semasa wawancara dengan Meredith Vieira di Dateline.Hari ini

“Pada mulanya, saya mahu melakukan segala-galanya,” katanya. “‘Apa yang anda perlukan? Apa yang kamu mahu?'” 

Tetapi, kata Goldman, Sean telah dipaksa melakukan cukup dalam hidupnya.

“Sean terpaksa melakukan terlalu banyak perkara pada usia muda,” kata bapa. “Jadi ada batas keibubapaan dan kebebasan.”

Kes Sean mengilhami Akta Penculikan dan Pencegahan Kanak-Kanak David Goldman Antarabangsa, yang mana Presiden Barack Obama menandatangani pada awal tahun ini. Undang-undang ini membantu keluarga yang anak-anaknya telah diculik ke negara lain.

Sean Goldman bercakap pada 2012: ‘Saya tidak marah’

Sean memberitahu Lauer bahawa ketika dia berada di Brazil, dia tidak menyedari perhatian antarabangsa yang diterima olehnya.

“Saya benar-benar tidak faham keseriusan kes saya,” kata Sean. “Tetapi sekarang saya melihatnya semula, saya benar-benar berharap ia memberi kesan kepada orang lain dengan cara yang baik dan membantu membawa pulang anak-anak lain.”

David Goldman menyatakan bahawa kes-kes ini bukan kes tahanan, tetapi kejadian penculikan.

“Jika seseorang mengambil anak anda, sama ada pasangan anda atau sesiapa sahaja, ke negara lain dan tidak mengembalikan mereka yang menculik, tempoh,” katanya..

Beliau menawarkan nasihat untuk keluarga berurusan dengan kes yang serupa dengannya:

“Jangan berhenti,” katanya. “Jangan pernah berhenti, kerana apa yang betul adalah dengan anak anda dengan segala kos. Anda perlu terus berjuang dan berjuang. “

Lisa A. Flam adalah wartawan berita dan gaya hidup di New York. Ikuti dia di Twitter.