10 perkara yang anda tidak pernah tahu mengenai Kutub Utara


Gambar: Arctic cruise by Quark Expeditions
Syarikat-syarikat seperti Ekspedisi Quark boleh membawa anda ke pengembaraan Artik.Hari ini

Katakanlah “Kutub Utara” dan kebanyakan orang memikirkan Santa, tetapi adakah anda tahu bahawa rantau ini adalah sarang untuk intrik antarabangsa? Atau ia mempunyai sambungan khas ke Unicorn? Hanya pada masanya untuk Krismas, berikut adalah 10 fakta menyenangkan tentang tempat paling mitos di bumi.

Lebih banyak lagi ke Kutub Utara daripada hanya salji dan Santa. Sejak ditemui oleh Robert E. Peary, Matthew Henson, dan empat sahabat Eskimo pada tahun 1909, Kutub Utara telah menjadi tempat intrik antarabangsa – adakah anda tahu beberapa negara sekarang sedang berjuang melawan rizab minyak bawah tanah yang luas di Bulatan Artik ? Anda boleh melihat sendiri pelayaran ekspedisi atau bahkan bermalam di hotel yang dibuat sepenuhnya ais – cuba IceHotel di Jukkasjärvi, Sweden, atau bermalam di Aurora Ice Museum di Fairbanks, Alaska, untuk twist yang unik pada purata igloo.

Di sini, 10 fakta lebih lanjut mengenai Kutub Utara yang mungkin mengejutkan anda:

Terdapat dua kutub Utara
Tidak seperti Kutub Selatan, yang terletak di atas benua Antartika, tidak ada tanah di bawah Kutub Utara tetapi lebih banyak lembaran ais Arctic terapung yang berkembang pada bulan-bulan yang lebih sejuk dan menyusut kepada separuh saiznya pada musim panas. Untuk merumitkan perkara lebih banyak, terdapat dua definisi yang berbeza dari Kutub Utara. Yang pertama adalah tiang magnet utara, iaitu, secara harfiah, fenomena magnet yang berubah setiap hari bergantung kepada perubahan di bawah kerak Bumi. Di samping itu, terdapat kutub bumi utara, yang merupakan titik tetap yang merujuk bahagian atas bumi. Terlepas dari bagaimana anda menentukan Kutub Utara, pemanasan global terus menjadi masalah di sini – apabila topi ais polar mencairkan, paras laut naik, menghapuskan tanah yang beruang kutub dan hidupan liar lain bergantung pada untuk bertahan hidup.

Ia berada di tengah-tengah kontroversi antarabangsa sekarang
Adakah anda tahu 30 peratus daripada rizab minyak dunia yang belum diterokai terletak di Bulatan Artik? Survei Geologi A.S. mengatakan bahawa jumlah sebenarnya boleh lebih tinggi, kerana begitu banyak wilayah belum diterokai. Perkara-perkara yang membingungkan adalah hakikat bahawa banyak negara mendakwa Bulatan Arktik – Rusia, Kanada, Norway, Denmark (melalui Greenland), dan Amerika Syarikat (melalui Alaska). Setiap negara dibenarkan untuk meneroka rizab minyak yang berpotensi dalam jarak 200 batu dari garis pantai mereka, tetapi pada tahun 2007, Rusia menggunakan kapal selam mini untuk menanam bendera negara di lantai Lautan Artik dalam usaha untuk menuntut wilayah dan sumber semula jadinya, satu langkah yang ditolak oleh PBB memandangkan negara-negara terus berusaha ke arah penyelesaian.

Kutub Utara mempunyai musim
Sama seperti di mana-mana di bumi, suhu berbeza di sini bergantung pada masa tahun. Kutub Utara paling panas pada bulan Julai, jika dengan hangat anda maksudkan ia sebenarnya beku – 32 darjah. Sekiranya itu memberi anda pengorbanan, jaga diri anda. Suhu pada bulan Februari jatuh ke 31 darjah di bawah sifar tulang. Jumlah cahaya setiap hari bergantung pada masa tahun juga. Alaska serta Norway dan negara-negara Circle Artik yang lain masing-masing menghadapi enam bulan cahaya siang dan enam bulan hampir kegelapan kerana sudut di mana bahagian atas bumi ini menerima sinar matahari.

Lagi dari Perjalanan Belanjawan:

  • 12 tempat paling melampau di Amerika
  • 25 perangkap pelancong yang anda tidak mahu ketinggalan
  • 12 istana Amerika yang mengagumkan
  • 35 setem pasport bernilai membual

Namun, ia bukan tempat yang paling sejuk di dunia
Ia mungkin datang sebagai kejutan, tetapi walaupun dengan suhu yang tinggi hanya 32 darjah, Kutub Utara adalah tidak tempat paling sejuk di Bumi. Kutub Selatan adalah (dalam suhu musim sejuk purata -76 darjah F). Tidak seperti Kutub Utara, Kutub Selatan duduk di atas lembaran ais tebal, yang pada gilirannya duduk di atas sebidang tanah – Antartika. Di lebih daripada 9,000 kaki di atas paras laut, Antartika juga merupakan benua tertinggi di dunia. Sebaliknya, Kutub Utara itu terdiri daripada lembaran ais Arctic yang tipis yang terletak hampir satu kaki di atas permukaan laut – satu fakta yang membolehkan landskap menyerap panas dari sekitar Lautan Artik.

Terdapat kehidupan di sana
Walaupun keadaan dianggap terlalu sukar untuk kebanyakan manusia, ada suku asli Inuit yang tinggal di utara Kanada dan Alaska. Bahagian luar Bulatan Artik adalah tempat yang bagus untuk melihat beruang kutub di alam liar. Perhatikan penduduk penghuni Arctic seperti Orca, Humpback, dan paus Beluga, rubah Artik, dan rusa Svalbard. Ini bukan satu-satunya tempat untuk melihat rusa di dunia; kawanan rusa di U.K. mendiami Gunung Cairngorm di utara Scotland. Satu haiwan yang anda tidak akan lihat di Kutub Utara adalah penguin. Mereka tinggal di Kutub Selatan. Beberapa spesies burung seperti penguin terbang dipanggil auks, guillemot, dan puffin boleh dilihat di Bulatan Artik, walaupun.

Santa Claus bukan satu-satunya watak legenda di Kutub Utara
Adakah anda tahu bahawa makhluk yang mengilhami mitos tentang unicorns berasal dari Kutub Utara? The narwhal, ikan paus kecil yang tinggal di perairan yang sejuk di Arctic Circle, mempunyai kanvas panjang enam hingga 10 kaki, sifat yang memperolehnya sebagai “unicorn of the sea”. Kembali pada abad ke-16, mereka sering dipercayai mempunyai kekuatan ajaib yang boleh digunakan untuk menyembuhkan penyakit. Permintaannya tinggi, dan legenda memaklumkan bahawa Ratu Elizabeth I mengangkut 10,000 pound untuk mendapatkan tangannya pada tungku narwhalnya sendiri. Pada masa kini, populasi narwhal semakin menurun, disebabkan oleh pemburuan (orang Inuit menggunakan daging, gading, dan vitamin yang kaya dengan kulit dalam kehidupan seharian mereka), perubahan iklim, dan memancing untuk halibut, sumber utama makanan mereka.

Kerja ajaib Santa tidak ada di Kutub Utaratetapi ia adalah berhampiran
Shh! Jangan beritahu anak-anak, tetapi Kerja Santa tidak benar-benar di Kutub Utara – ia di Lapland Finland. Anda boleh melawat Santa Claus Village di bandar Rovaniemi sepanjang tahun Finland, menghantar surat ke dan dari pejabat posnya (mereka akan menanggung tanda tempat rasmi Arktik Circle), dan menghabiskan masa menjelajah Santa Park, satu siri bertema Krismas gua di mana anda boleh bertemu dengan jolly old St. Nick dan bununya. Anda juga boleh melawat reindeer Santa di Ladang Keluarga Sirmakko Reindeer di tapak. Jika Lapland Finland nampaknya tidak dapat dicapai, Santa juga mempunyai kerja satelit di bandar raya Kutub Utara, Alaska, di mana jalan-jalan mempunyai nama-nama seperti Kris Kringle, Mistletoe, Donner, dan Blitzen.

Jika anda lebih suka menulis ke Santa daripada melawat karya-karyanya, Perkhidmatan Pos A.S. akan menghantar surat daripada Santa Claus selagi mereka diterima pada 10 Disember setiap tahun. Cukup hantar surat anda ke Pos Kutub Utara Postmaster, 41-41 Postmark Drive, Anchorage, Alaska 99530 dengan “Santa, North Pole” ditandakan sebagai alamat kembali. Sekiranya masa adalah intipati, anda boleh menghantar e-mel kepada Santa-dia akan menjawabnya dengan segera. Pada Malam Krismas, gunakan apl Pusat Komando Pole Utara Santa Tracker ($ 1.99) untuk mengawasi kemajuan Santa.

Anda boleh bercuti di sana
Walaupun tidak betul-betul destinasi anggaran, anda boleh memulakan pengembaraan Artik anda sendiri. Ekspedisi Quark menawarkan pelbagai ekspedisi pelayaran dari Spitsbergen Explorer, pelayaran 11 hari di sekitar pulau Norway (dari $ 4,995 seorang) ke The Ultimate Arctic Adventure, yang berlayar dari Rusia ke tempat utara 90 darjah yang mewakili Kutub Utara, melawat Franz Josef Land, dan melawat Lautan Arktik (dari $ 23,995 seorang). Pergi dari bulan Jun hingga pertengahan Julai untuk melihat beruang kutub dan memburu ikan walrus di habitat semulajadi mereka sendiri, dari pertengahan Julai hingga pertengahan Ogos untuk melihat bunga dan flora Artik lain dalam mekar, atau dari pertengahan Ogos hingga September apabila burung mula berhijrah ke Selatan.

Terdapat mata air panas di sana
Jika anda berada di Circle Artik yang sejuk, anda perlu mencari cara untuk memanaskan badan. Chena Hot Springs, yang terletak kira-kira sejam di luar Fairbanks mempunyai sumber air panas bumi panas di tasik batu yang dikelilingi oleh alam semula jadi. Mata air panas dibuka dari pukul 7 pagi hingga tengah malam, memberikan anda banyak masa untuk berendam dan dapatkan kerusi barisan depan untuk Aurora Borealis (paling sesuai dilihat antara bulan Ogos dan Mei). Anda juga boleh menginap di Chena Hot Springs Resort ($ 65 satu malam ke bilik di yurt gaya Mongolia, atau menginap di bilik di resort untuk dari $ 189 malam). Sejumlah mata air panas juga boleh didapati di Kepulauan Svalbard di Norway, di Iceland (Landmannalaugar Hot Springs terkenal), dan di Rusia – Scientific American memaparkan mata air panas di Oymyakon, Siberia, bandar paling sejuk di Bumi.

Terdapat maraton Kutub Utara setiap tahun
Marathon Kutub Utara mengisytiharkan dirinya sebagai Marathon Paling Hangat di Dunia, dan dengan purata suhu angin sejuk 22 darjah di bawah sifar, mereka akan menjadi betul. Ia berlaku setiap tahun sejak tahun 2002 – pada tahun 2011, 255 orang dari 38 negara di seluruh dunia melanda syarat untuk bersaing dalam perlumbaan maraton 26.2 batu di atas rak ais Arctic terapung. Pesaing diangkut ke Kem Kutub Utara antarabangsa di rak ais polar untuk memulakan perlumbaan. Dan mereka lapisan lapisan terma, selimut angin, sarung tangan, dua pasang kaus kaki, dan juga kaca mata perlu. Maraton Utara Kutub seterusnya akan berlaku pada 9 April 2013, dan menanggung kos senilai hampir $ 15,561 untuk bayaran masuk yang termasuk penginapan di Spitsbergen, Greenland, sebelum dan selepas perlumbaan, penerbangan ke dan dari Kem Kutub Utara, penerbangan helikopter dalam rantau kutub, pingat, dan DVD peringatan dalam perlumbaan. Tetapi hak-hak membual adalah tidak ternilai.

Lagi dari Perjalanan Belanjawan:

  • 12 tempat paling melampau di Amerika
  • 25 perangkap pelancong yang anda tidak mahu ketinggalan
  • 12 istana Amerika yang mengagumkan
  • 35 setem pasport bernilai membual